Zdrava Srbija Instagram

Septembar na pčelinjaku


Pčelarstvo, 03.09.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePosle perioda kada su bila sa minimumom hrane ili na ivici gladi, pčelinja društva su uglavnom u dobrom stanju, zahvaljujući intervencijama pčelara, intezivnom prihranjivanju ili kasnijim letnjim pašama (suncokretova, livadska...).

Primećuje se opadanje broja pčela u košnicama, što je i prirodno za ovo doba godine, a izrazitije je tamo gde je prihranjivanje bilo slabije i neredovno ili gde nije bilo dobre podsticajne paše. Pčelinja društva svode zalihe hrane i polena unutar budućeg gnezda i pripremaju se za prezimljavanje.Vremenske prilike su pogodovale cvetanju raznih biljaka, tako da je unos polena bio dobar. Ukoliko je bilo i podsticajne paše, ili redovnijeg prihranjivanja, unos je bio i izrazitiji. Za negovanje legla je potrebno mnogo polena, pa su se te zalihe ipak stalno menjale.

Za razliku od ranijih nekoliko godina, kada se skoro nije bilo pojave krečnog legla, sada se, zbog vlažnog vremena, to gljivično oboljenje ponegde ponovo javlja. Zaraženost varoom je dosta različita, zavisno od pčelinjaka do pčelinjaka, od košnice do košnice. Što se tiče pojave američke kuge pčelinjeg legla, čini se da je ove godine ona nešto prisutnija, ali srećom, to je još uvek u vrlo malom procentu.Radovi na pčelinjaku


Pčelari su većinom izvršili jesenje preglede i sada nema potrebe da mnogo otvaraju košnice. Mogu ipak uraditi probne preglede, radi sticanja uvida u to koliko se promenilo stanje u košnicama posle prihranjivanja.

Oni pčelari koji još nisu počeli sa intezivnijim prihranjivanjem a ima potrebe da se društva prihrane, trebalo bi da najpre izvrše preglede, eliminišu loše saće (staro, iskrivljeno, sa mnogo trutovskog saća, nezaležene satne osnove...) i ostave najbolje saće na kome će se pčelinje klube zazimiti.

Pri prihranjivanju, pogotovo ako se daju veće količine sirupa, potrebno je pravitii povremene kraće pauze. Ako se naiđe na društva bez matice, ili isuviše slaba društva, treba ih spojiti sa susednim, najednostavnije preko novina.Pčelari su verovatno još u avgustu stavili letvice leta, ali ako nisu, sada će to učiniti. Postavljati lovilice za osice i stršljenove, u koje se stavlja zaslađeno pivo, prevreo voćni sok ili prezrelo voće.Ostali radovi


Pretopiti staro i loše saće koje je sakupljeno posle pregleda društava. Ukoliko ranije nije sastrugan propolis sa medišnih ramova i nastavaka, to sada treba učiniti, da lekoviti sastojci ne bi izvetreli tokom zime.

U avgustu se seje perko - odlična krmna biljka, ali i medonosna i polenarica. Sejanje se može vršiti i u septembru, pa pčelari koji su u mogućnosti, mogu nabaviti seme i podstaći lokalne poljoprivredne proizvođače da ga poseju. Perko se može gajiti i radi proizvodnje semena radi prodaje.Predrag CvetkovićBookmark and Share

Mala Pijaca