Zdrava Srbija Instagram

Сузбијање варое у органском пчеларењу


Пчеларство, 13.11.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareПримена оксалне киселине


Избећи загађивање меда резидуама третмана је главна и најважнија ставка у испитивањима лаких хемикалија као што је оксална киселина, која је најважнија не само у органском, већи у конвенционалном (стандардном) сузбијању варое.


Оксална киселина је једно од од најбољих решења за органски третман варое, која представља највећи проблем и у органској и у конвенционалној пчеларској индустрији широм света. Ектопаразит Varroa destructor је један од паразита који највише забрињавају, а који погађа медоносну пчелу. Паразити се хране хемолимфом пчела и легла и у ћелијама легла узгајају сопствено потомство.


Патогенеза је везана за уништавање домаћина и преношење паразита. Искорењавање није могуће и то је довело чак и до ендемске раширености широм света. Решење је нађено у коришћењу третмана са акарицидима, али они укључују двоструки проблем:

- паразит може развити отпорност
- тешке хемикалије су потенцијални извор загађења производа из кошнице.


Зато треба обратити велику пажњу и у том домену заштите јер ако се у меду нађу остаци пестицида сама чистоћа меда коју купци очекују од производа може бити компромитована. Могућа загађеност воска је још један проблем, јер у органском пчеларству и он мора бити органски, органи инспекције могу да захтевају и анализу воска на резидуе.


Доста је уложено труда и истраживачког напора и дошло се до једоставних, одрживих и економских оправданих концепата третмана. Ти третмани се углавном састоје од примене природних активних састојака, тимола и органских киселина (оксална). Оксална киселина је природна, налази се у многим живим бићима, укључујући и људе, намирницама биљног порекла.
Начин деловања:

Метаболичко везивање калцијума је главни токсични механизам код сисара. Начин дјеловања зависи од нивоа киселости раствора, чији тако висок ниво друге киселине не могу да постигну.


Третман деловања:

Погодна је за зимско третирање , када су сви паразити на пчелама, а примењује се:
- прскањем (раствор киселине 2,1% прска се по

пчелама са сваке стране рама:
- накапавање: шећерним сирупом у комбинацији са оксалном киселином који се накапава по улицама пчела, по 5ml на сваку.


Третман оксалном киселином се показао лаким, јефтиним и безбедним. Испитивањем се доказало да је накапавањем раствора (4,2%) веома ефикасно у условима влажне климе, али се шећер може додати као синергист који спречава дехидратацију, па мале концентрације шећера нису препоручљиве.

Стандардне дозе (накапавањем) 5 ml по улици су у пчелињим друштвима постигле коректну толеранцију.
Ненад Стефановић, дипл.инг.пољ.Текст преузет саhttps://www.agroinfotel.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca