Zdrava Srbija Instagram

Пчелињи отров


Пчеларство, 12.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пчелињи отров је чист производ организма пчеле. То је секрет жалчаног апарата, чија је намена да штити своје легло и да отера непожељног госта.

Пчелињи отров штити капиларе, повећава притицање крви ка болесном органу и смањује болове. Лекари истичу такође да пчелињи отров благотворно делује на хемопоетични систем: повећава количину хемоглобина, повећава број белих крвних зрнаца, како локално тако и уопште. Пчелињи отров има повљно дејство на срчану мускулатуру, снижава крвни притисак, делује на измену материја; има повољно дејство на опште стање болесника: повећава му општи тонус и радну способност, побољшава сан и апетит. Ефикасан је нарочито када су у питању реуматске и алергијске болести.
Добро позната својства отрова изазива бол, оток и црвенило на месту убода, директно су повезана са његовом биолошком наменом. Отров треба само да протера непријатеља који напада храну пчелињег друштва, али да га не убије. Та особина биолошке улоге пчелињег отрова је, по мишљењу руског научника, проф. Артјомова, допринела еволуционом формирању његових токсичних својстава. Организам сисара, укључујићи човека реаговао је, са своје стране, заштитно на деловању отрова мобилизацијом и реорганизацијом својих хормонских, имунолошких и нервних фактора ради очувања виталних функција и регулаторних могућности. Тако је, по мишљењу проф. Артјомова, пчелињи отров добио драгоцена фармаколошка својства,од којих је човек нека користио још у прошлости.

Намена пчелињег отрова је не само да директно утиче на нападача, већ и да изазива "алармну реакцију" ради мобилисања активности пчела-радилица при искрслој опасности. То се постиже лучењем лако испарљивих материја из отрова које брзо стижу до мирисних ћелија пчела и нагло повећавају агресивност пчелињег друштва.Никола Јеремић


Bookmark and Share

Mala Pijaca