Zdrava Srbija Instagram

Појила за пчеле


Пчеларство, 16.07.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Здрава и чиста вода је веома важан фактор у току читаве пчеларске сезоне. Водом пчеле разблажују мед, справљају храну за легло и расхлађују кошницу. Ако током врелих летњих дана нема воде у близини пчелињака, онда се много умањује радна и животна способност пчелињих друштава.

Да би се смањило страдање пчела треба у овим врелим летњим данима на пчелињаку поставити појило. Оно се прави у виду судова разних облика и величина, али је најбоље буре са славином, постављено тако да вода из славине капље на даску која има издубљени жљеб у виду изломљене црте. Уместо жљеба могу се се на даску приковати летвице које ће спречавати воду да се брже слива. Уколико немамо буре са славином, може се употребити било који већи суд са отвором горе који ћемо напуноти водом и на воду ставити парче стиропора које ће плутати и са њега пчеле пити воду.
Појило треба да буде постављено на место где ће га сунце преко целог дана грејати и бити лако доступно пчелама. Да се пчеле што пре привикну на појило, треба у првим данима неколико пута премазати даску или стиропор са медом. Када се пчеле навикну на појило у њему мора бити стално воде како се пчеле не би одвикле.Бобан Росић


Bookmark and Share

Mala Pijaca