Zdrava Srbija Instagram

Pojila za pčele


Pčelarstvo, 16.07.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareZdrava i čista voda je veoma važan faktor u toku čitave pčelarske sezone. Vodom pčele razblažuju med, spravljaju hranu za leglo i rashlađuju košnicu. Ako tokom vrelih letnjih dana nema vode u blizini pčelinjaka, onda se mnogo umanjuje radna i životna sposobnost pčelinjih društava.

Da bi se smanjilo stradanje pčela treba u ovim vrelim letnjim danima na pčelinjaku postaviti pojilo. Ono se pravi u vidu sudova raznih oblika i veličina, ali je najbolje bure sa slavinom, postavljeno tako da voda iz slavine kaplje na dasku koja ima izdubljeni žljeb u vidu izlomljene crte. Umesto žljeba mogu se se na dasku prikovati letvice koje će sprečavati vodu da se brže sliva. Ukoliko nemamo bure sa slavinom, može se upotrebiti bilo koji veći sud sa otvorom gore koji ćemo napunoti vodom i na vodu staviti parče stiropora koje će plutati i sa njega pčele piti vodu.
Pojilo treba da bude postavljeno na mesto gde će ga sunce preko celog dana grejati i biti lako dostupno pčelama. Da se pčele što pre priviknu na pojilo, treba u prvim danima nekoliko puta premazati dasku ili stiropor sa medom. Kada se pčele naviknu na pojilo u njemu mora biti stalno vode kako se pčele ne bi odvikle.Boban RosićBookmark and Share

Mala Pijaca