Zdrava Srbija Instagram

Препарат „Бајкал ЕМ1“ у пчеларству.


Пчеларство, 02.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Медоносне пчеле, древни становници наше планете, су још од древних времена привлачиле пажњу људи својим основним производом – медом и воском. Пчелињи мед је драгоцен прехрамбени производ, који поседује лековито-дијететске карактеристике. Други по значају пчелињи производ је восак. Осим тих традиционалних производа, пчеле дају биолошки активне материје – матични млеч, прополис и пчелињи отров, који су нашли широку примену у медицинској прекси. У биолошки активне материје можемо убројати и цветни полен коју пчеле скупљају.

Да би се добили пчелињи производи високог квалитета, потребно је стално побољшавати опште стање пчелиње заједнице. Треба подвући да су пчеле веома осетљиве на загађење околине. Зато, њихову заштиту од многобројних непријатеља ( паразита, наметника) и болести, треба вршити, по могућности, биолошким препараттима природног порекла, који не изазивају негативан утицај на саме пчеле и квалитет пчелињих производа. Једно од таквих средстава је биопрепарат „Бајкал ЕМ1“.

Проверу ефикасности тог препарата на медоносним пчелама су вршили на катедри за примењену биологију Харковске државне зооветеринарске академије 2004 – 2005 године.

Препарат су применили против америчке трулежи ( Bacilus larvae), европске трулежи ( Bacilus plufon), нозематозе (Nozema apis), као и за стимулацију пчелиње матице на повећање броја излегнутих јајашаца и повећања приноса меда код пчела.


Шематски приказ истраживања:

Јесење прскање пчела препаратом „Бајкал ЕМ1“ – 2ml/l воде, 20-25ml/ на улицу;
Прихрањивање пчела шећерним сирупом са додатком ЕМ-препарата – 20ml препарата на 10 l сирупа. Шећерни сируп је припремљен у размери 2 дела шећера на 1 део воде;
После прихрањивања обављен је третман 12% концентратом емулзије препарата „Тактик“ против гриње Варроа.
Пролећна ревизија пчела:

У кошницама које су с јесени биле третиране ЕМ-препаратом, количина помора међу пчелама је ,у просеку, износила 1145 јединица по кошници, док је код контролних кошница (које нису третиране ЕМ-препаратом), помор био 1720 јединица по кошници, што је за 33,4 % више.

Захваћеност пчела грињом Вароа је код кошница третираних с јесени ЕМ-препаратом била 5-7% док је код не третираних кошница била 28-32%.

После третмана ЕМ-препаратом, примећен је ранији и интензивнији лет пчела, што је извршило позитиван утицај на интензитет прикупљања меда и, сходно томе, на његову количину.

Приплод у кошницама које су третиране препаратом „Бајкал ЕМ1“, повећан је , у просеку, на 0,5 рамова по кошници.

У тим кошницама које су третиране ЕМ-препаратом, рамови с пчелама су били чисти ( без трагова дијареје).Пролећно прихрањивање шећерним сирупом са додатком ЕМ-препарата у размери 10ml на 1 l сирупа, стимулише матицу на полагање јајашца ( у поређењу са нетретираним заједницама количина јајашаца је повећана, у просеку, на три рама по кошници).

Додавање препарата „Бајкал ЕМ1“ у воду ( 20g /10 l воде) за пиће, стимулише опште стање пчела као и интензитет прикупљања меда.

Опште стање пчелиње заједнице у третираним кошницама приметно је боље у односу на контролне кошнице.

На тај начин, прелиминарни резултати испитивања пружају основ за тврдњу о позитивном утицају препарата „Бајкал ЕМ1“ на пчеле и могућност да се препарат користи за заштиту пчела од штеточина.Јован Дробњак


Bookmark and Share

Mala Pijaca