Zdrava Srbija Instagram

Календар цветања медоносног биља


Пчеларство, 25.02.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Међу медоносним биљем прва цвета марелица (). Иако је пореклом из Азије, врло брзо се проширила и у друге крајеве. Данас постоји велик број култивара кајсије који се узгајају појединачно или плантажно. Средње је високо стабло са добро развијеном крошњом. Листови су округли или овални благо назубљене ивице. Цветови су бели до црвени. Пчеле радо долазе на кајсију која цвета 10 - 14 дана и притом даје доста нектара и цветног праха.


Некако у исто време цвета и бресква (), од које се велик број сората узгаја на окућницама, виноградима или плантажно . Бресква је ниже стабло са ретком крошњом и белоцрвеним цветовима, која цвета око 2 недеље. Пчеле радо долазе на брескву, због цветног праха и нектара.


Велике плантаже јабука () те појединачне дивље јабуке () по шумама и живицама дају обиље нектара и цветног праха. Јабуке расту као стабла различите висине и цвета белим цветовима по 2 - 3 у групама. Јабуке цветају до 20 дана и пчеле их радо посећују.


Трешња () долази у узгоју, а као дивља трешња по белогоричним шумама. Расте као 7-8 м високо стабло са бујном крошњом. Листови су овални или јајолики. Цвета белим цветовима на дугим петељкама скупљеним у букете. Током лепих дана трешња обилно лучи нектар, али даје мање цветног праха. Мед трешње је светложут, од дивље нешто тамнији и врло брзо се кристализује.


Једна од врло важних медоносних биљака је и шљива (). Одувек се узгаја у нашим крајевима, и то највише у Шумадији. Првенствено због плодова, али је и медоносна биљка. Већ почетком априла шљива се окити бројним белим цветовима скупљеним у букете. Цвета 4 - 5 дана. Током лепих дана пчеле радо посећују шљиву због обиља нектара и цветног праха.


После топлих зима кад пролећни услови наступе раније, током априла почиње цветати уљана репица (). Иако мед уљане репице спада у мање квалитетне врсте, важна је за пчеларе због великог приноса. Уљана репица је до 2 м висока разграната биљка. Цвета жутим цветовима смештеним у цватовима на врху огранака. Цвета око 20 дана. За време топлог и сувог времена дневни приноси меда могу бити и до 5 кг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca