Zdrava Srbija Instagram

Kalendar cvetanja medonosnog bilja


Pčelarstvo, 25.02.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareMeđu medonosnim biljem prva cveta marelica (). Iako je poreklom iz Azije, vrlo brzo se proširila i u druge krajeve. Danas postoji velik broj kultivara kajsije koji se uzgajaju pojedinačno ili plantažno. Srednje je visoko stablo sa dobro razvijenom krošnjom. Listovi su okrugli ili ovalni blago nazubljene ivice. Cvetovi su beli do crveni. Pčele rado dolaze na kajsiju koja cveta 10 - 14 dana i pritom daje dosta nektara i cvetnog praha.


Nekako u isto vreme cveta i breskva (), od koje se velik broj sorata uzgaja na okućnicama, vinogradima ili plantažno . Breskva je niže stablo sa retkom krošnjom i belocrvenim cvetovima, koja cveta oko 2 nedelje. Pčele rado dolaze na breskvu, zbog cvetnog praha i nektara.


Velike plantaže jabuka () te pojedinačne divlje jabuke () po šumama i živicama daju obilje nektara i cvetnog praha. Jabuke rastu kao stabla različite visine i cveta belim cvetovima po 2 - 3 u grupama. Jabuke cvetaju do 20 dana i pčele ih rado posećuju.


Trešnja () dolazi u uzgoju, a kao divlja trešnja po belogoričnim šumama. Raste kao 7-8 m visoko stablo sa bujnom krošnjom. Listovi su ovalni ili jajoliki. Cveta belim cvetovima na dugim peteljkama skupljenim u bukete. Tokom lepih dana trešnja obilno luči nektar, ali daje manje cvetnog praha. Med trešnje je svetložut, od divlje nešto tamniji i vrlo brzo se kristalizuje.


Jedna od vrlo važnih medonosnih biljaka je i šljiva (). Oduvek se uzgaja u našim krajevima, i to najviše u Šumadiji. Prvenstveno zbog plodova, ali je i medonosna biljka. Već početkom aprila šljiva se okiti brojnim belim cvetovima skupljenim u bukete. Cveta 4 - 5 dana. Tokom lepih dana pčele rado posećuju šljivu zbog obilja nektara i cvetnog praha.


Posle toplih zima kad prolećni uslovi nastupe ranije, tokom aprila počinje cvetati uljana repica (). Iako med uljane repice spada u manje kvalitetne vrste, važna je za pčelare zbog velikog prinosa. Uljana repica je do 2 m visoka razgranata biljka. Cveta žutim cvetovima smeštenim u cvatovima na vrhu ogranaka. Cveta oko 20 dana. Za vreme toplog i suvog vremena dnevni prinosi meda mogu biti i do 5 kg.Bookmark and Share

Mala Pijaca