Zdrava Srbija Instagram

Еко узгој биљака за будућност пчеларства


Пчеларство, 08.05.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Број пчела је последњих година, највише због употребе пестицида почео значајно да опада - што ако пчеле заувек престану зујати? Покушајте замислити: пролеће без зујања малих вредних инсеката, омиљени чај без меда, мелем без додатка природног воска, бол у грлу без помоћи прополиса и на крају - ливаде без цвећа ...

Незамисливо, зар не?


Пчела медарица (Apis mellifera) сматра се једним од најзначајнијих опрашивача биљака, а за нас људе вероватно је и најкориснији инсекат којег можемо замислити.


Као "домаћа животиња" распрострањена је на свим континентима изузев Антарктика. Друштвени је инсект чије колоније понекад могу имати између 40.000 и 80.000 чланова, а још су је пре 6000 година узгајали стари Египћани.



Број пчела је, упркос томе што се узгајају, задњих година почео значајно да опада. Поједине европске регије пријавиле су изумирање чак 80% пчела. Као неки од могућих узрока нестајања пчела наводе се: паразити, климатске промене, увођење генетски модификованих култура, нестанак станишта, пестициди , па чак и коришћење мобилних телефона.


Важност овог инсекта за човека и целу екосфере, непроцењива је. Доказано је да пчеле опрашују преко 75% биљака које користимо за храну (претежно воће и поврће). Мед и остали пчелињи продукти попут цветног праха, прополиса, матичног млеча и воска примењују се хиљадама година у лечењу разних болести, а значајна је и њихова економска корист. Према New York Times-у, Сједињене Америчке Државе би штете настале нестанком пчела могле коштати чак 14 милијарди долара.


С друге стране, заједнице пчела узгајивача који се баве органским узгојем биљака у складу с природном равнотежом, нису погођене оваквим негативним трендом. Један од најштетнијих нуспродуката конвенционалног начина узгоја биљака је прекомерно коришћење пестицида. Због немогућности разликовања ˝добрих˝ од ˝лоших˝ инсеката, пестициди уништавају све па тако и пчеле.


Решење постоји и цело време нам је пред носом - повратак природи. Жалосно је што не учимо на својим грешкама и увек сматрамо да смо тако моћни и недодирљиви. Иронично, овај пут, на тако много начина, зависимо о малој ˝ безначајној ˝ пчели. Пчеле могу без нас, али питање је можемо ли ми без њих?


Bookmark and Share

Mala Pijaca