Zdrava Srbija Instagram

Eko uzgoj biljaka za budućnost pčelarstva


Pčelarstvo, 08.05.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareBroj pčela je poslednjih godina, najviše zbog upotrebe pesticida počeo značajno da opada - što ako pčele zauvek prestanu zujati? Pokušajte zamisliti: proleće bez zujanja malih vrednih insekata, omiljeni čaj bez meda, melem bez dodatka prirodnog voska, bol u grlu bez pomoći propolisa i na kraju - livade bez cveća ...

Nezamislivo, zar ne?


Pčela medarica (Apis mellifera) smatra se jednim od najznačajnijih oprašivača biljaka, a za nas ljude verovatno je i najkorisniji insekat kojeg možemo zamisliti.


Kao "domaća životinja" rasprostranjena je na svim kontinentima izuzev Antarktika. Društveni je insekt čije kolonije ponekad mogu imati između 40.000 i 80.000 članova, a još su je pre 6000 godina uzgajali stari Egipćani.Broj pčela je, uprkos tome što se uzgajaju, zadnjih godina počeo značajno da opada. Pojedine evropske regije prijavile su izumiranje čak 80% pčela. Kao neki od mogućih uzroka nestajanja pčela navode se: paraziti, klimatske promene, uvođenje genetski modifikovanih kultura, nestanak staništa, pesticidi , pa čak i korišćenje mobilnih telefona.


Važnost ovog insekta za čoveka i celu ekosfere, neprocenjiva je. Dokazano je da pčele oprašuju preko 75% biljaka koje koristimo za hranu (pretežno voće i povrće). Med i ostali pčelinji produkti poput cvetnog praha, propolisa, matičnog mleča i voska primenjuju se hiljadama godina u lečenju raznih bolesti, a značajna je i njihova ekonomska korist. Prema New York Times-u, Sjedinjene Američke Države bi štete nastale nestankom pčela mogle koštati čak 14 milijardi dolara.


S druge strane, zajednice pčela uzgajivača koji se bave organskim uzgojem biljaka u skladu s prirodnom ravnotežom, nisu pogođene ovakvim negativnim trendom. Jedan od najštetnijih nusprodukata konvencionalnog načina uzgoja biljaka je prekomerno korišćenje pesticida. Zbog nemogućnosti razlikovanja ˝dobrih˝ od ˝loših˝ insekata, pesticidi uništavaju sve pa tako i pčele.


Rešenje postoji i celo vreme nam je pred nosom - povratak prirodi. Žalosno je što ne učimo na svojim greškama i uvek smatramo da smo tako moćni i nedodirljivi. Ironično, ovaj put, na tako mnogo načina, zavisimo o maloj ˝ beznačajnoj ˝ pčeli. Pčele mogu bez nas, ali pitanje je možemo li mi bez njih?Bookmark and Share

Mala Pijaca