Zdrava Srbija Instagram

Каква игра – таква паша


Пчеларство, 10.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Многи искусни пчелари знају предзнаке обилног медоношења. Према понашању које називају “игра пчела” може се утврдити какво ће медоношење бити са поједних пчелињих паша.


Познато је да пчеле које открију пашу по повратку у кошницу “плешу” и на тај начин показују осталим радилицама где и каква је паша. Искусни пчелари, према понашању пчела, са сигурношћу могу да утврде каква ће паша бити.
Наука је утврдила, а пракса потрдила да пчеле радилице, врло брзо, обавештавају остале радилице из исте кошнице кад пронађу извор хране у природи. Када је пронађена храна у близини пчелињака, отприлике на 50 метара, пчеле проналазачи хране почињу игру правећи круг. Кад заврше први круг, праве други, али у супротном смеру. У игру се укључују и друге пчеле, које прате играчицу, тако да се брзо формира ланац. Ова игра траје само неколико секунди.


Изазване овом игром, нове пчеле радилице – излетнице почињу да излећу и одлазе право на извор хране, а по повратку у кошницу на исти начин ће обавестити остале пчеле у кошници. Оваква игра назива се кружна игра пчела сабирачица и указује на то да је извор хране близу. Допунско обавештење добија се преко чула мириса. То је мирис нектара, полена, сирупа или меда, зависно од тога шта су пчеле сабирачице пронашле.


Карактеристично је да уколико је паша обилнија и квалитетнија, утолико је игра пчела интензивнија и обратно.

Када је извор хране који пчеле пронађу удаљен од пчелињака, игра пчела на саћу је другачија. Оне у том случају праве полукругове лево-десно.Текст преузет са https://www.suprs.info/


Bookmark and Share

Mala Pijaca