Zdrava Srbija Instagram

Kakva igra – takva paša


Pčelarstvo, 10.07.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareMnogi iskusni pčelari znaju predznake obilnog medonošenja. Prema ponašanju koje nazivaju “igra pčela” može se utvrditi kakvo će medonošenje biti sa pojednih pčelinjih paša.


Poznato je da pčele koje otkriju pašu po povratku u košnicu “plešu” i na taj način pokazuju ostalim radilicama gde i kakva je paša. Iskusni pčelari, prema ponašanju pčela, sa sigurnošću mogu da utvrde kakva će paša biti.
Nauka je utvrdila, a praksa potrdila da pčele radilice, vrlo brzo, obaveštavaju ostale radilice iz iste košnice kad pronađu izvor hrane u prirodi. Kada je pronađena hrana u blizini pčelinjaka, otprilike na 50 metara, pčele pronalazači hrane počinju igru praveći krug. Kad završe prvi krug, prave drugi, ali u suprotnom smeru. U igru se uključuju i druge pčele, koje prate igračicu, tako da se brzo formira lanac. Ova igra traje samo nekoliko sekundi.


Izazvane ovom igrom, nove pčele radilice – izletnice počinju da izleću i odlaze pravo na izvor hrane, a po povratku u košnicu na isti način će obavestiti ostale pčele u košnici. Ovakva igra naziva se kružna igra pčela sabiračica i ukazuje na to da je izvor hrane blizu. Dopunsko obaveštenje dobija se preko čula mirisa. To je miris nektara, polena, sirupa ili meda, zavisno od toga šta su pčele sabiračice pronašle.


Karakteristično je da ukoliko je paša obilnija i kvalitetnija, utoliko je igra pčela intenzivnija i obratno.

Kada je izvor hrane koji pčele pronađu udaljen od pčelinjaka, igra pčela na saću je drugačija. One u tom slučaju prave polukrugove levo-desno.Tekst preuzet sa http://www.suprs.info/Bookmark and Share

Mala Pijaca