Zdrava Srbija Instagram

Лечење пчелињим производима (5)


Пчеларство, 21.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


НАПОМЕНА: Подаци које можете овде прочитати углавном се преузети из релевантне литературе, најчешће из књиге Апитерапија, Бугарског лекара др. Младенова који је за свој рад на пољу апитерапије био чак предложен и за Нобелову награду. Поред његових дела, кориштене су и књиге Нијаза Абаџића, Звонка Чондића и других домаћих аутора.

За лечење тежих болести обавезно препоручујемо консултовање лекара, али је важно напоменути да пчелињи производи немају негативних утицаја на људски организам изузев у случају преосјетљивости (алергичности) на исте (ради се најчешће о полену и пчелињем отрову).
МАЛОКРВНОСТ – АНЕМИЈА

Малокрвност је смањење садржаја хемоглобина ( гвожђа) и црвених крвних зрнаца у крви. Болесници се жале на умор, убрзано лупање срца, вртоглавица, недостатак апетита, несанице и главобоље. Пчелињи производи ( мед, полен и матична млеч) додати храњиво дијеталном режиму ( шетњи по свежем ваздуху, богата и разноврсна исхрана), дају велик и брз терапијски ефекат. Најделотворније су тамне сорте меда јер су богатије микроелементима и представљају антианемијски фактор.

Препоручујемо да се мед комбинује са поленом и матричном млечи у односу 1 kg : 200 g : 10 g . састојци се добро измешају и чувају на сувом и тамном месту. Узима се по 1 кашика 3 пута дневно пре јела или 3 сата после јела. Лечење траје 1 –2 месеца.

следећи рецепт : 500 g меда меша се са једним паковањем копривиног семена и 3 кашике какаа. Узима се по 1 кашичица 3 пута дневно пола сата после јела.
МЕТРИТИС

Запаљење мишићног дела материце. Болесница осећа болове и тежину у стомаку. Ова болест успешно се лечи пчелињим отровом у виду убода, инекција и масти. Третмани се врше ниско у области стомака.МИГРЕНА

Јака главобоља која обухвата половину или целу главу. Понекад је прати гађење, повраћање, чак и престанак функција појединих можданих центара. То је нервно обољење углавном наследне предиспозиције. Лечи се на следећи начин :

за време напада узима се кашика меда ( од нане, лаванде и др.) раствореног у 100 g млаке воде и 30 капљица 30 % алкохолног екстракта прополиса. Након 20 – 30 минута болови пролазе.

у периоду без напада прописује се 1 kg меда помешаног са 200 g полена и 10 g матичнe млечи, 3 пута дневно по једна кашика у чаши воде. Лечење траје 1 месец.
МИКОЗА

Тако се зове свако кожно обољење изазвано гљивицама. Неколико пута дневно оштећена места се мажу прополисовом машћу или 30 – 40 % алкохолним екстрактом прополиса. Лечење траје до оздрављења.
МИШИЋНИ БОЛОВИ – МИАЛГИЈЕ

Болови мишића без објективног налаза узроковани прехладом, умором, траумом или реумом. Лечи се пчелињим отровом у виду убода, инекција и масти у области оштећених делова (изузев главе), мешавином једнаких количина меда, брашна и слачициног брашна на месту болова. Такође помажу и термалне апликације воска и прополиса у односу 8 : 2, загрeјаних у суду врућом водом, а који се ставе на болно место. Број третмана 10 – 15.
МИШИЋНИ УМОР – МИАСТЕМИЈА

Испољава се у виду сталне мишићне слабости, брзо настајућег умора мишића при активности. Лечи се дуготрајним унутрашњим узимањем меда са поленом у односу 8:2. прописује се по једна кашика 3 пута дневно 3 сата после јела у току1-2 месеца.
НЕДОСТАТАК АПЕТИТА – АНОРЕКСИЈА

Стање које води до слабљења, немоћи, смањене радне способности, лошег сна, бледе коже и крвних показатеља испод норме. Матична млеч је прави лек против ове болести, јер враћа изгубљени апетит, изазива стање бодрости и прилив енергије, свестрано ојачава организам. Прописује се у природном облику по 100 – 200 mg испод језика пре јела 2- 3 пута дневно.

Ова болест се такође лечи медом и поленом у односу 1:1. Смесу узимати по једну кашику пре јела у току 20 – 30 дана.

следећи рецепт : издробити љуске од 10 јаја, залити их соком од 10 лимуна и након 5 дана процедити. Умути се 10 жуманцета, додаје се 250 g меда, 0,25 l коњака и све се излије у флашу, пије се по пола кафене шољице пре јела, прије употребе добро промућкати, чува се добро затворено на тамном и хладном месту.
НЕУРАЛГИЈА

Обољење са нападима болова дуж неког чулног или мешовитог живца, без видљиве анатомске измене. Нарочито болна си излазна места нерва. Пчелињи производи, облици примене , методе и дозирања су исти као код лечења неуритиса.
НЕИРАЛГИЈА МЕЂУРЕБАРНА

Лечи се пчелињим отровом у периоду 1 –2 месеца.НЕУРАЛГИЈА ТРИГЕМИНУСА

Обољење наступа обично после прехладе или обољења грипа. Лечи се пчелињим отровом у периоду 1 –2 месеца. Препоручује се и унутрашње узимање меда и полена по 1 кашику 3 пута дневно.
НЕУРИТИС

Обољење периферниx нерава са поремећајима у покретачком и чулном провођењу, делимично упалног карактера а делимично дегенеративног. За лечење ове болести успешно се примењују :

пчелињи отров по описаним процедурама у току 20 – 30 дана

прополис у виду 30 % масти или 30 5 алкохолног ратсвора- путем спољне примене или помоћу ултразвука. Прополис у комбинацији са воском у односу 4 : 6 може се користити у облику локалних термалних апликација.

полен примењен орално у већ описаним дозама

мед, најбоље у комбинацији са слачициним брашном у односу 2 :1. примењује се локално и има брз анестетичан регенеративан и протуупални ефекат.
НЕУРИТИС МИШИЋНОГ СПЛЕТА

Предиспонирајући фактори су велики умор, нагли покрети у области врата и рамена, прехлада, инфекције, поремећаји у размени материја итд. болесник осећа болове, смањену мишићну снагу у области рамена и руку. Лечи се пчелињим отровом путем убода, инекција или ултразвука у периоду 20 – 30 дана.
НЕУРОДЕРМИТИС

Дерматоза код које су измене на кожи резултат чешања услед неког претходног свраба. Лечи се прополисом у виду 15 % прополисове масти или 20 % алкохолним раствором прополиса, мазањем оштећеног места неколико пута дневно. Обично упални процес престаје за 5-8 дана, а свраб још првог дана. Препоручује се орално узимање матичнe млечи у природном облику 100-200mg дневно.
НЕУРОЗА

Обољење нервног система без патолошко-анатомског субстрата; у његовој бази нема органских измена. Најчешћи узрок су психотрауме, умни и физички умор.

Лечење неуроза захтева одговарајући режим без умног и физичког замора. Пчелињи производи успешно се користе у лечењу неуроза:

мед има окрепљујуће дејство на нервне ћелије, побољшава њихову исхрану и неутрализује отрове. Сан постаје миран, вид се побољшава и ствара се осећај радне способности. Превентивна доза меда је од 0,5-1g по kg тежине а лековита доза 1-2g по kg тежине у 3 оброка. Лечење траје 1-2 месеца.

матична млеч својим дејством представља одлично лековито средство. Дневна доза природног матичнoг млечa је 100-200mg, ујутро и у подне пре јела

полен помаже код синдрома психичке потиштености. Узима се 3 пута дневно по 1 кашичица растворена у чаши медене воде

Препоручљива је комбинација 1kg меда мешаног са 200g полена и 10g матичнe млечи. Узима се 1 кашика растворена у чаши воде, 2-3 пута дневно, пре јела. Лечење траје 1-2 месеца
НЕУРОЗА СРЧАНА

Етиологија: негативне емоције, психичка оптерећења.
Симптоми: лупање срца, гушење, умор, болови у области срца, таласи врућине, немиран сан и губљење апетита.

Мед и матична млеч својим природним својствима терапијски делују на обнављање делатности срца. Прописује се од 1-2 месеца мед по 80-100g дневно у 4 оброка и по 100-200mg матичнe млечи.
НОЋНО МОКРЕЊЕ

Карактеристична је неспособност задржавања мокраће код деце преко 3 године старости. Она су раздражљива, гризу нокте, сисају прсте. Постоје 2 типа метода лечења: превентивна и активна терапија.

Превентивна почиње од једне године старости навикавањем детета да мокри свака 3 сата а затим ређе ради регулисања мокрења. Даје се доза меда од 1g по kg тежине. Активна терапија има задатак да код детета створи способносст да задржава мокраћу. Увече пре спавања обавезно се даје кашичица меда. Тиме он врши два дејства: умирује нервни систем и задржава мокраћу. Ујутро и у подне даје се детету пре јела 1 капљица матичнe млечи у уста. После регулисања мокрења, прекида се узимање меда. Прикладне сорте меда су багремов, ливадски, пољски, од нане и др.
Текст преузет са http://durmitor.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca