Zdrava Srbija Instagram

Lečenje pčelinjim proizvodima (5)


Pčelarstvo, 21.07.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNAPOMENA: Podaci koje možete ovde pročitati uglavnom se preuzeti iz relevantne literature, najčešće iz knjige Apiterapija, Bugarskog lekara dr. Mladenova koji je za svoj rad na polju apiterapije bio čak predložen i za Nobelovu nagradu. Pored njegovih dela, korištene su i knjige Nijaza Abadžića, Zvonka Čondića i drugih domaćih autora.

Za lečenje težih bolesti obavezno preporučujemo konsultovanje lekara, ali je važno napomenuti da pčelinji proizvodi nemaju negativnih uticaja na ljudski organizam izuzev u slučaju preosjetljivosti (alergičnosti) na iste (radi se najčešće o polenu i pčelinjem otrovu).
MALOKRVNOST – ANEMIJA

Malokrvnost je smanjenje sadržaja hemoglobina ( gvožđa) i crvenih krvnih zrnaca u krvi. Bolesnici se žale na umor, ubrzano lupanje srca, vrtoglavica, nedostatak apetita, nesanice i glavobolje. Pčelinji proizvodi ( med, polen i matična mleč) dodati hranjivo dijetalnom režimu ( šetnji po svežem vazduhu, bogata i raznovrsna ishrana), daju velik i brz terapijski efekat. Najdelotvornije su tamne sorte meda jer su bogatije mikroelementima i predstavljaju antianemijski faktor.

Preporučujemo da se med kombinuje sa polenom i matričnom mleči u odnosu 1 kg : 200 g : 10 g . sastojci se dobro izmešaju i čuvaju na suvom i tamnom mestu. Uzima se po 1 kašika 3 puta dnevno pre jela ili 3 sata posle jela. Lečenje traje 1 –2 meseca.

sledeći recept : 500 g meda meša se sa jednim pakovanjem koprivinog semena i 3 kašike kakaa. Uzima se po 1 kašičica 3 puta dnevno pola sata posle jela.
METRITIS

Zapaljenje mišićnog dela materice. Bolesnica oseća bolove i težinu u stomaku. Ova bolest uspešno se leči pčelinjim otrovom u vidu uboda, inekcija i masti. Tretmani se vrše nisko u oblasti stomaka.MIGRENA

Jaka glavobolja koja obuhvata polovinu ili celu glavu. Ponekad je prati gađenje, povraćanje, čak i prestanak funkcija pojedinih moždanih centara. To je nervno oboljenje uglavnom nasledne predispozicije. Leči se na sledeći način :

za vreme napada uzima se kašika meda ( od nane, lavande i dr.) rastvorenog u 100 g mlake vode i 30 kapljica 30 % alkoholnog ekstrakta propolisa. Nakon 20 – 30 minuta bolovi prolaze.

u periodu bez napada propisuje se 1 kg meda pomešanog sa 200 g polena i 10 g matične mleči, 3 puta dnevno po jedna kašika u čaši vode. Lečenje traje 1 mesec.
MIKOZA

Tako se zove svako kožno oboljenje izazvano gljivicama. Nekoliko puta dnevno oštećena mesta se mažu propolisovom mašću ili 30 – 40 % alkoholnim ekstraktom propolisa. Lečenje traje do ozdravljenja.
MIŠIĆNI BOLOVI – MIALGIJE

Bolovi mišića bez objektivnog nalaza uzrokovani prehladom, umorom, traumom ili reumom. Leči se pčelinjim otrovom u vidu uboda, inekcija i masti u oblasti oštećenih delova (izuzev glave), mešavinom jednakih količina meda, brašna i slačicinog brašna na mestu bolova. Takođe pomažu i termalne aplikacije voska i propolisa u odnosu 8 : 2, zagrejanih u sudu vrućom vodom, a koji se stave na bolno mesto. Broj tretmana 10 – 15.
MIŠIĆNI UMOR – MIASTEMIJA

Ispoljava se u vidu stalne mišićne slabosti, brzo nastajućeg umora mišića pri aktivnosti. Leči se dugotrajnim unutrašnjim uzimanjem meda sa polenom u odnosu 8:2. propisuje se po jedna kašika 3 puta dnevno 3 sata posle jela u toku1-2 meseca.
NEDOSTATAK APETITA – ANOREKSIJA

Stanje koje vodi do slabljenja, nemoći, smanjene radne sposobnosti, lošeg sna, blede kože i krvnih pokazatelja ispod norme. Matična mleč je pravi lek protiv ove bolesti, jer vraća izgubljeni apetit, izaziva stanje bodrosti i priliv energije, svestrano ojačava organizam. Propisuje se u prirodnom obliku po 100 – 200 mg ispod jezika pre jela 2- 3 puta dnevno.

Ova bolest se takođe leči medom i polenom u odnosu 1:1. Smesu uzimati po jednu kašiku pre jela u toku 20 – 30 dana.

sledeći recept : izdrobiti ljuske od 10 jaja, zaliti ih sokom od 10 limuna i nakon 5 dana procediti. Umuti se 10 žumanceta, dodaje se 250 g meda, 0,25 l konjaka i sve se izlije u flašu, pije se po pola kafene šoljice pre jela, prije upotrebe dobro promućkati, čuva se dobro zatvoreno na tamnom i hladnom mestu.
NEURALGIJA

Oboljenje sa napadima bolova duž nekog čulnog ili mešovitog živca, bez vidljive anatomske izmene. Naročito bolna si izlazna mesta nerva. Pčelinji proizvodi, oblici primene , metode i doziranja su isti kao kod lečenja neuritisa.
NEIRALGIJA MEĐUREBARNA

Leči se pčelinjim otrovom u periodu 1 –2 meseca.NEURALGIJA TRIGEMINUSA

Oboljenje nastupa obično posle prehlade ili oboljenja gripa. Leči se pčelinjim otrovom u periodu 1 –2 meseca. Preporučuje se i unutrašnje uzimanje meda i polena po 1 kašiku 3 puta dnevno.
NEURITIS

Oboljenje perifernix nerava sa poremećajima u pokretačkom i čulnom provođenju, delimično upalnog karaktera a delimično degenerativnog. Za lečenje ove bolesti uspešno se primenjuju :

pčelinji otrov po opisanim procedurama u toku 20 – 30 dana

propolis u vidu 30 % masti ili 30 5 alkoholnog ratsvora- putem spoljne primene ili pomoću ultrazvuka. Propolis u kombinaciji sa voskom u odnosu 4 : 6 može se koristiti u obliku lokalnih termalnih aplikacija.

polen primenjen oralno u već opisanim dozama

med, najbolje u kombinaciji sa slačicinim brašnom u odnosu 2 :1. primenjuje se lokalno i ima brz anestetičan regenerativan i protuupalni efekat.
NEURITIS MIŠIĆNOG SPLETA

Predisponirajući faktori su veliki umor, nagli pokreti u oblasti vrata i ramena, prehlada, infekcije, poremećaji u razmeni materija itd. bolesnik oseća bolove, smanjenu mišićnu snagu u oblasti ramena i ruku. Leči se pčelinjim otrovom putem uboda, inekcija ili ultrazvuka u periodu 20 – 30 dana.
NEURODERMITIS

Dermatoza kod koje su izmene na koži rezultat češanja usled nekog prethodnog svraba. Leči se propolisom u vidu 15 % propolisove masti ili 20 % alkoholnim rastvorom propolisa, mazanjem oštećenog mesta nekoliko puta dnevno. Obično upalni proces prestaje za 5-8 dana, a svrab još prvog dana. Preporučuje se oralno uzimanje matične mleči u prirodnom obliku 100-200mg dnevno.
NEUROZA

Oboljenje nervnog sistema bez patološko-anatomskog substrata; u njegovoj bazi nema organskih izmena. Najčešći uzrok su psihotraume, umni i fizički umor.

Lečenje neuroza zahteva odgovarajući režim bez umnog i fizičkog zamora. Pčelinji proizvodi uspešno se koriste u lečenju neuroza:

med ima okrepljujuće dejstvo na nervne ćelije, poboljšava njihovu ishranu i neutralizuje otrove. San postaje miran, vid se poboljšava i stvara se osećaj radne sposobnosti. Preventivna doza meda je od 0,5-1g po kg težine a lekovita doza 1-2g po kg težine u 3 obroka. Lečenje traje 1-2 meseca.

matična mleč svojim dejstvom predstavlja odlično lekovito sredstvo. Dnevna doza prirodnog matičnog mleča je 100-200mg, ujutro i u podne pre jela

polen pomaže kod sindroma psihičke potištenosti. Uzima se 3 puta dnevno po 1 kašičica rastvorena u čaši medene vode

Preporučljiva je kombinacija 1kg meda mešanog sa 200g polena i 10g matične mleči. Uzima se 1 kašika rastvorena u čaši vode, 2-3 puta dnevno, pre jela. Lečenje traje 1-2 meseca
NEUROZA SRČANA

Etiologija: negativne emocije, psihička opterećenja.
Simptomi: lupanje srca, gušenje, umor, bolovi u oblasti srca, talasi vrućine, nemiran san i gubljenje apetita.

Med i matična mleč svojim prirodnim svojstvima terapijski deluju na obnavljanje delatnosti srca. Propisuje se od 1-2 meseca med po 80-100g dnevno u 4 obroka i po 100-200mg matične mleči.
NOĆNO MOKRENjE

Karakteristična je nesposobnost zadržavanja mokraće kod dece preko 3 godine starosti. Ona su razdražljiva, grizu nokte, sisaju prste. Postoje 2 tipa metoda lečenja: preventivna i aktivna terapija.

Preventivna počinje od jedne godine starosti navikavanjem deteta da mokri svaka 3 sata a zatim ređe radi regulisanja mokrenja. Daje se doza meda od 1g po kg težine. Aktivna terapija ima zadatak da kod deteta stvori sposobnosst da zadržava mokraću. Uveče pre spavanja obavezno se daje kašičica meda. Time on vrši dva dejstva: umiruje nervni sistem i zadržava mokraću. Ujutro i u podne daje se detetu pre jela 1 kapljica matične mleči u usta. Posle regulisanja mokrenja, prekida se uzimanje meda. Prikladne sorte meda su bagremov, livadski, poljski, od nane i dr.
Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca