Zdrava Srbija Instagram

Лечење пчелињим производима (6)


Пчеларство, 24.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


НАПОМЕНА: Подаци које можете овде прочитати углавном се преузети из релевантне литературе, најчешће из књиге Апитерапија, Бугарског лекара др. Младенова који је за свој рад на пољу апитерапије био чак предложен и за Нобелову награду. Поред његових дела, кориштене су и књиге Нијаза Абаџића, Звонка Чондића и других домаћих аутора.

За лечење тежих болести обавезно препоручујемо консултовање лекара, али је важно напоменути да пчелињи производи немају негативних утицаја на људски организам изузев у случају преосјетљивости (алергичности) на исте (ради се најчешће о полену и пчелињем отрову).


ОБОЉЕЊЕ ЗГЛОБОВА – АРТРОЗНА БОЛЕСТ

Појављује се као резултат дегенеративних процеса на хрскавицама и костима зглобова. На њу утичу трауме, наследни фактори, инекције и ендокрини поремећаји.

пчелињи отров се примењује по описаним методама

матична млеч 3 пута дневно пре јела у току 20-30 дана

восак и прополис комбиновани у односу 8:2 у виду 20% вазелинско-прополисове масти или помоћу ултразвука

облоге на зглобовима од 2 дела меда, 1 део алоје и 3 дела вотке.
ОБОЉЕЊЕ ЈЕТРЕ – ХЕПАТИТИС

Акутна и хронична обољења јетре су хепатитис, холецистопатија, цирозе и др. прописује се ујутро 50g меда са 100-200mg матичнe млечи, у подне 1 кашику меда са 1 кашиком полена, увече мед са матичнoм млечи и поленом. Каротин у меду претвара се у витамин А. Мед са својим састојцима помаже процесе размене у јетри. Састојак меда – холин смањује садржај масти у јетри. Код обољења јeтре и жучи препоручује се мед растворен у алкално-сулфатној води 3 пута дневно. Прикладни су ливадски, пољски и воћни мед.
ОЖИЉЦИ ОД РАНА

Новонастало везивно ткиво претвара се у тврдо ткиво у виду ожиљка. Њему фале еластичност и покретљивост, што често доводи до дефеката. Пчелињи отров се примењује у лечењу ожиљака насталих после рана или операција, користе се пчелињи убоди, електрофореза или ултразвук.
ОЗЛЕДЕ

Узроци су механички. Оштећује се површина коже до капиларног слоја с крварењем апостоји и опасност од инфекције.

Оштећено место се маже медом и крварење брзо престаје. При дубљим ранама поврх меда се стави газа и фиксира фластером, не мења се. За 1-2 дана рана зараста.

30% алкохолни екстракт прополиса ватом умоченом у екстракт маже се оштећено место. Крварење и бол престају а до следећег дана рана обично епителизира и зараста.
ОЈЕД

Запаљење коже изазвано трљањем додирних површина коже. Оболело место се маже више пута дневно чистим медом. Добро делује и пудерисање оштећеног места 5% пудером од прополиса
ОПАДАЊЕ КОСЕ

Делимично или потпуно опадање косе. Лечи се на следећи начин:

Мед. У току 20-30 дана свакодневно након испирања топлом водом и сапуном, оболело место се маже медом. најбоље је да се третман обави навече а да се ујутро опере лечено место. Истовремено се узима орално 100-200g меда у 3 оброка

прополис. 30% прополисова маст на вазелинској основи или 30% алкохолни екстракт прополиса. Након испирања места са опалом косом 1-2 пута се врше енергична утрљавања једног од наведених препарата. Прве длаке израстају 2-3 недеље а лечење траје до 3 месеца. Позитивно делује у 82% случајева
ОПЕКОТИНЕ

У зависности од оштећења, имамо опекотине 1, 2, 3 и 4 степена. После обрађивања (чишћења) ране, прави се стерилни завој од газе, добро умочен у мед. Мења се сваки или сваки други дан. Својим својствима, мед помаже епителизацију рана и оздрављење. Лечење такође може да се врши и прополисом на следећи начин:

биљно уље (од брескве, кајсије, сунцокрета) се кува до кључања а затим се у њега додаје очишћен и уситњен у прах прополис, добро се умути и поново се кува до кључања. Цеди се кроз неколико слојева газе а затим, након пажљивог уклањања матичнa млеч се на гази ставља на рану. Болови брзо пролазе, микрофлора се уништава, побољшава се циркулација крви и лимфе. Почињу регенеративни процеси и рана брзо зараста. Скидање завоја је безболно и не повређује рану. Завој се мења свакодневно или сваки други дан (зависно од степена опекотине) до потпуног оздрављења.
ОПШТА СЛАБОСТ – АСТЕНИЈА

Слабост, немоћ, бледило. Узроци су наследни фактор, умор, психичке трауме, слаба исхрана итд.

препоручује се узимање меда у дози 100-120g дневно у 3-4 оброка у току 1-2 месеца

комбинација 1kg меда, 200g полена и 5g матичнe млечи. За кратко време отклања умни и физички умор. Има антидепресивно дејство. Лечење траје 1-2 месеца.ОСТЕОАРТРИТИС ДЕФОРМИШУЋИ

Болест која оштећује велике зглобове, првенствено колена и карличне зглобове. Симптоми су: слаби болови, неспретни покрети, пуцкетање и трљање у зглобовима при покретима.

Пчелињи отров се примењује у виду убода, инекција, масти и уношења отрова ултразвуком и електрофорезом у области оштећених зглобова

прополисова лековита маст или екстракт уводи се у област оштећених зглобова ултразвуком или електрофорезом. На оболелим местима се могу стављати и воштано-прополисове облоге

матична млеч се узима у природном облику 100-200mg 3 пута дневно пре јела. Посебно је корисно његово узимање код жена

Мед најбоље делује у коминацији са брашном од слачице у односу 2:1. смешом се маже оболели зглоб, прекрива се газом и фиксира.

Лечење пчелињим производима траје 20-30 дана, у случају потребе може се поновити.
ОТАЛГИЈА – БОЛОВИ У УШИМА

Болови у ушима који нису везани за обољење средњег и спољњег уха.

Мешају се једнаке количине 20% алкохолног екстракта прополиса и сунцокретовог или рибљег уља. Након енергичног мућкања смесе, у оболело ухо се ставља 3-4 капљице, неколико пута дневно. Може се у спољни ушни канал ставити и стерилна газа умочена у смесу. Лечење траје до престанка болова (5-10 дана) а може се и наставити или поновити.
ОТВАРАЊЕ РАНА НА КОЖИ – ДЕКУБИТИС

Отварање рана на кожи од дугог лежања у истом положају. Важније су профилактичке мере – покретање и масирање. Прополис у виду аеросола , лековите масти или 20% алкохолног екстракта прополиса се аплицира на оштећено место.
ОТИТИС СРЕДЊЕГ УХА

Обољење прехладног карактера са инфекцијско-упалним појавама: боловима, гнојем, главобољом, смањеним слухом. Након чишћења уха од гноја, у слушни канал све до опне се уводи газа умочена у 20% алкохолног екстракта прополиса. Поступак се спроводи једанпут дневно а лечење траје 10-15 дана. Успешно делује у 95% случајева.
ОТОМИКОЗА- ГЉИВИЧНО ЗАПАЉЕЊЕ СЛУШНОГ КАНАЛА

Болест проузрокована гљивицама. Оштећено ухо се маже алкохолним екстрактом прополиса. Најбоље је ставити у ушни канал газу умочену у екстракт и заменити је следећег дана. Лечење траје 4-5 дана а резултат је веома добар. Свраб престаје већ први дан.
ОШТЕЋЕЊЕ МИОКАРДА

Оштећење миокарда може да изазове свака инфекција, интоксикације, уремија, опекотине, лекови итд. оштећују се мишићна влакна и појављују разноврсни поремећаји у ритму. Симптоми су општа слабост, гушење, осећај тескобе, хладни удови, убрзан пулс, низак притисак.

Мед, најбоље врста са већим садржајем фруктозе. Дневно узимати по 1-2g по kg тежине у 3-4 оброка, 1-2 сата пре јела или 2 сата после јела. Меду се може додати и 1% матичне млечи или 10% полена

Матична млеч. Узима се по 100-200mg природнe матичнe млечи ујутро и у подне пре јела.

Полен. Узима се по кашичица 3 пута дневно пре јела, најбоље кобиновано са медом

Прополис. Узима се по 20-30 капљица 30% алкохолног екстракта прополиса 3 пута дневноу чаши млека или млаке воде, пре јела.повољно делује на размену холестерола и липида.

Пчелињи отров у виду убода или инекција проширује крвне судове, уклања бол и побољшава колатералну циркулацију крви, смањује холестелор и триглицериде у крви.
ПИОДЕРМИЈА

Површински или дубљи упални процес, обично изазван пиогеним кокама.

Лечење може да се спроведе прополисом: оштећена кожа се неколико пута дневно маже 20% алкохолним екстрактом прополиса или 15% прополисовом машћу. Ако је оштећено поље веће и дубље, могу се правити завоји са прополисовом машћу, екстрактом или медом, следећег дана завој се мења. Може се користити и смеса 50g меда са 5g прополиса у праху. Овом лековитом машћу се прави завој на оштећеном месту. Третирање жаришта траје до оздрављења.

Текст преузет са http://durmitor.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca