Zdrava Srbija Instagram

Lečenje pčelinjim proizvodima (6)


Pčelarstvo, 24.07.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNAPOMENA: Podaci koje možete ovde pročitati uglavnom se preuzeti iz relevantne literature, najčešće iz knjige Apiterapija, Bugarskog lekara dr. Mladenova koji je za svoj rad na polju apiterapije bio čak predložen i za Nobelovu nagradu. Pored njegovih dela, korištene su i knjige Nijaza Abadžića, Zvonka Čondića i drugih domaćih autora.

Za lečenje težih bolesti obavezno preporučujemo konsultovanje lekara, ali je važno napomenuti da pčelinji proizvodi nemaju negativnih uticaja na ljudski organizam izuzev u slučaju preosjetljivosti (alergičnosti) na iste (radi se najčešće o polenu i pčelinjem otrovu).


OBOLjENjE ZGLOBOVA – ARTROZNA BOLEST

Pojavljuje se kao rezultat degenerativnih procesa na hrskavicama i kostima zglobova. Na nju utiču traume, nasledni faktori, inekcije i endokrini poremećaji.

pčelinji otrov se primenjuje po opisanim metodama

matična mleč 3 puta dnevno pre jela u toku 20-30 dana

vosak i propolis kombinovani u odnosu 8:2 u vidu 20% vazelinsko-propolisove masti ili pomoću ultrazvuka

obloge na zglobovima od 2 dela meda, 1 deo aloje i 3 dela votke.
OBOLjENjE JETRE – HEPATITIS

Akutna i hronična oboljenja jetre su hepatitis, holecistopatija, ciroze i dr. propisuje se ujutro 50g meda sa 100-200mg matične mleči, u podne 1 kašiku meda sa 1 kašikom polena, uveče med sa matičnom mleči i polenom. Karotin u medu pretvara se u vitamin A. Med sa svojim sastojcima pomaže procese razmene u jetri. Sastojak meda – holin smanjuje sadržaj masti u jetri. Kod oboljenja jetre i žuči preporučuje se med rastvoren u alkalno-sulfatnoj vodi 3 puta dnevno. Prikladni su livadski, poljski i voćni med.
OŽILjCI OD RANA

Novonastalo vezivno tkivo pretvara se u tvrdo tkivo u vidu ožiljka. Njemu fale elastičnost i pokretljivost, što često dovodi do defekata. Pčelinji otrov se primenjuje u lečenju ožiljaka nastalih posle rana ili operacija, koriste se pčelinji ubodi, elektroforeza ili ultrazvuk.
OZLEDE

Uzroci su mehanički. Oštećuje se površina kože do kapilarnog sloja s krvarenjem apostoji i opasnost od infekcije.

Oštećeno mesto se maže medom i krvarenje brzo prestaje. Pri dubljim ranama povrh meda se stavi gaza i fiksira flasterom, ne menja se. Za 1-2 dana rana zarasta.

30% alkoholni ekstrakt propolisa vatom umočenom u ekstrakt maže se oštećeno mesto. Krvarenje i bol prestaju a do sledećeg dana rana obično epitelizira i zarasta.
OJED

Zapaljenje kože izazvano trljanjem dodirnih površina kože. Obolelo mesto se maže više puta dnevno čistim medom. Dobro deluje i puderisanje oštećenog mesta 5% puderom od propolisa
OPADANjE KOSE

Delimično ili potpuno opadanje kose. Leči se na sledeći način:

Med. U toku 20-30 dana svakodnevno nakon ispiranja toplom vodom i sapunom, obolelo mesto se maže medom. najbolje je da se tretman obavi naveče a da se ujutro opere lečeno mesto. Istovremeno se uzima oralno 100-200g meda u 3 obroka

propolis. 30% propolisova mast na vazelinskoj osnovi ili 30% alkoholni ekstrakt propolisa. Nakon ispiranja mesta sa opalom kosom 1-2 puta se vrše energična utrljavanja jednog od navedenih preparata. Prve dlake izrastaju 2-3 nedelje a lečenje traje do 3 meseca. Pozitivno deluje u 82% slučajeva
OPEKOTINE

U zavisnosti od oštećenja, imamo opekotine 1, 2, 3 i 4 stepena. Posle obrađivanja (čišćenja) rane, pravi se sterilni zavoj od gaze, dobro umočen u med. Menja se svaki ili svaki drugi dan. Svojim svojstvima, med pomaže epitelizaciju rana i ozdravljenje. Lečenje takođe može da se vrši i propolisom na sledeći način:

biljno ulje (od breskve, kajsije, suncokreta) se kuva do ključanja a zatim se u njega dodaje očišćen i usitnjen u prah propolis, dobro se umuti i ponovo se kuva do ključanja. Cedi se kroz nekoliko slojeva gaze a zatim, nakon pažljivog uklanjanja matična mleč se na gazi stavlja na ranu. Bolovi brzo prolaze, mikroflora se uništava, poboljšava se cirkulacija krvi i limfe. Počinju regenerativni procesi i rana brzo zarasta. Skidanje zavoja je bezbolno i ne povređuje ranu. Zavoj se menja svakodnevno ili svaki drugi dan (zavisno od stepena opekotine) do potpunog ozdravljenja.
OPŠTA SLABOST – ASTENIJA

Slabost, nemoć, bledilo. Uzroci su nasledni faktor, umor, psihičke traume, slaba ishrana itd.

preporučuje se uzimanje meda u dozi 100-120g dnevno u 3-4 obroka u toku 1-2 meseca

kombinacija 1kg meda, 200g polena i 5g matične mleči. Za kratko vreme otklanja umni i fizički umor. Ima antidepresivno dejstvo. Lečenje traje 1-2 meseca.OSTEOARTRITIS DEFORMIŠUĆI

Bolest koja oštećuje velike zglobove, prvenstveno kolena i karlične zglobove. Simptomi su: slabi bolovi, nespretni pokreti, pucketanje i trljanje u zglobovima pri pokretima.

Pčelinji otrov se primenjuje u vidu uboda, inekcija, masti i unošenja otrova ultrazvukom i elektroforezom u oblasti oštećenih zglobova

propolisova lekovita mast ili ekstrakt uvodi se u oblast oštećenih zglobova ultrazvukom ili elektroforezom. Na obolelim mestima se mogu stavljati i voštano-propolisove obloge

matična mleč se uzima u prirodnom obliku 100-200mg 3 puta dnevno pre jela. Posebno je korisno njegovo uzimanje kod žena

Med najbolje deluje u kominaciji sa brašnom od slačice u odnosu 2:1. smešom se maže oboleli zglob, prekriva se gazom i fiksira.

Lečenje pčelinjim proizvodima traje 20-30 dana, u slučaju potrebe može se ponoviti.
OTALGIJA – BOLOVI U UŠIMA

Bolovi u ušima koji nisu vezani za oboljenje srednjeg i spoljnjeg uha.

Mešaju se jednake količine 20% alkoholnog ekstrakta propolisa i suncokretovog ili ribljeg ulja. Nakon energičnog mućkanja smese, u obolelo uho se stavlja 3-4 kapljice, nekoliko puta dnevno. Može se u spoljni ušni kanal staviti i sterilna gaza umočena u smesu. Lečenje traje do prestanka bolova (5-10 dana) a može se i nastaviti ili ponoviti.
OTVARANjE RANA NA KOŽI – DEKUBITIS

Otvaranje rana na koži od dugog ležanja u istom položaju. Važnije su profilaktičke mere – pokretanje i masiranje. Propolis u vidu aerosola , lekovite masti ili 20% alkoholnog ekstrakta propolisa se aplicira na oštećeno mesto.
OTITIS SREDNjEG UHA

Oboljenje prehladnog karaktera sa infekcijsko-upalnim pojavama: bolovima, gnojem, glavoboljom, smanjenim sluhom. Nakon čišćenja uha od gnoja, u slušni kanal sve do opne se uvodi gaza umočena u 20% alkoholnog ekstrakta propolisa. Postupak se sprovodi jedanput dnevno a lečenje traje 10-15 dana. Uspešno deluje u 95% slučajeva.
OTOMIKOZA- GLjIVIČNO ZAPALjENjE SLUŠNOG KANALA

Bolest prouzrokovana gljivicama. Oštećeno uho se maže alkoholnim ekstraktom propolisa. Najbolje je staviti u ušni kanal gazu umočenu u ekstrakt i zameniti je sledećeg dana. Lečenje traje 4-5 dana a rezultat je veoma dobar. Svrab prestaje već prvi dan.
OŠTEĆENjE MIOKARDA

Oštećenje miokarda može da izazove svaka infekcija, intoksikacije, uremija, opekotine, lekovi itd. oštećuju se mišićna vlakna i pojavljuju raznovrsni poremećaji u ritmu. Simptomi su opšta slabost, gušenje, osećaj teskobe, hladni udovi, ubrzan puls, nizak pritisak.

Med, najbolje vrsta sa većim sadržajem fruktoze. Dnevno uzimati po 1-2g po kg težine u 3-4 obroka, 1-2 sata pre jela ili 2 sata posle jela. Medu se može dodati i 1% matične mleči ili 10% polena

Matična mleč. Uzima se po 100-200mg prirodne matične mleči ujutro i u podne pre jela.

Polen. Uzima se po kašičica 3 puta dnevno pre jela, najbolje kobinovano sa medom

Propolis. Uzima se po 20-30 kapljica 30% alkoholnog ekstrakta propolisa 3 puta dnevnou čaši mleka ili mlake vode, pre jela.povoljno deluje na razmenu holesterola i lipida.

Pčelinji otrov u vidu uboda ili inekcija proširuje krvne sudove, uklanja bol i poboljšava kolateralnu cirkulaciju krvi, smanjuje holestelor i trigliceride u krvi.
PIODERMIJA

Površinski ili dublji upalni proces, obično izazvan piogenim kokama.

Lečenje može da se sprovede propolisom: oštećena koža se nekoliko puta dnevno maže 20% alkoholnim ekstraktom propolisa ili 15% propolisovom mašću. Ako je oštećeno polje veće i dublje, mogu se praviti zavoji sa propolisovom mašću, ekstraktom ili medom, sledećeg dana zavoj se menja. Može se koristiti i smesa 50g meda sa 5g propolisa u prahu. Ovom lekovitom mašću se pravi zavoj na oštećenom mestu. Tretiranje žarišta traje do ozdravljenja.

Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca