Zdrava Srbija Instagram

Лечење пчелињим производима (8)


Пчеларство, 01.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareНАПОМЕНА: Подаци које можете овде прочитати углавном се преузети из релевантне литературе, најчешће из књиге Апитерапија, Бугарског лекара др. Младенова који је за свој рад на пољу апитерапије био чак предложен и за Нобелову награду. Поред његових дела, кориштене су и књиге Нијаза Абаџића, Звонка Чондића и других домаћих аутора.

За лечење тежих болести обавезно препоручујемо консултовање лекара, али је важно напоменути да пчелињи производи немају негативних утицаја на људски организам изузев у случају преосетљивости (алергичности) на исте (ради се најчешће о полену и пчелињем отрову).РАНЕ УБОДНЕ

Завој са медом или 30% алкохолним екстрактом прополиса зауставља крварење и бол и не дозвољава инфекцију. За 3-4 дана настаје гранулација, епителизација и потпуно оздрављење.
РАНЕ ОД УБОДА ПЧЕЛА

Ради се о убодима код људи који су суперосетљиви према пчелињем отрову. Смтроносна доза за нормалног човека износи око 500 убода пчела истовремено, док за суперосетљиве само један убод може бити кобан. Први задатак је да се одмах извади жаока. Не сме се вадити руком јер се тако поспешује лучење отрова. Жаока се вади иглом или пинцетом а убодено место се маже чистим алкохолом, узимају се антиалергијски лекови, витамин C и хитно тражи помоћ лекара.
РАНИЦЕ НА ГРЛИЋУ МАТЕРИЦЕ

Раница локализована око спољнег отвора грлића материце. Лече се локалним апликацијама медом, 15% прополисовом машћу или 5% водено-алкохолним екстрактом прополиса. Тампони се ставе високо до ранице, где остају најмање 5-6 сати. Успешност лечења преко 80%.
РЕУМАТИЗАМ

Реуматизам је инфективно алергијско обољење с инфекцијско-неурогеном патогенезом. Успешно се лечи пчелињим отровом по задатој шеми.
СИНУСИТИСИ

Обољења оконосних шупљина изазвана вирусима и бактеријама. Симптоми: гнојни секрет из носа и запушен нос, главобоља, умор, малаксалост, недостатак апетита.

У лечењу се примењују мед и прополис. Мед је у облику 20-30% раствора за аеросолне или ултразвучне инхалације, као и електрофорезу носних шупљина. Дневно се праве по 2 аеросолне инхалације а увече се примењује локална апликација меда у ноздрве. Лечење траје 15-20 дана. Истовремено се орално узима мед сисањем и кашичицом на свака 3 сата. Лековити ефекат се постиже у преко 95% случајева. Добар терапијски ефекат даје и лечење прополисом кроз инхалације а увече пред спавање се ставе тампони умочени у 5-10% водено-алкохолног екстракта прополиса помешаног са рибљим уљем у односу 1:3. третмани трају 15-20 дана.
СИТНЕ ГЛИСТЕ

Ситне глисте живе у дебелом цреву човека и чешће се налазе код деце. Болесници спавају неспокојно, осећају свраб око чмара, недостатак апетита, нервозу.

Лечење се врши медом, најбоље ушећереним и траје 5-10 дана. Свакодневно, увече пре спавања област око чмара након доброг испирања намаже се медом и покрије газом. Истовремено се орално узима по 2g меда на 1 kg тежине подељено у 4 оброка у виду хипертоничног раствора. Већ првог дана свраб престаје, сан се нормализује. Мед уништава и јаја положена у чмарној области.
СКЛЕРОЗА ГЕНЕРАЛИЗОВАНА

Пчелињи производи су најбоље профилактичко средство за дуг живот и борбу против артеросклерозе.

Примењују се на следећи начин:

Мед. Дневно 60-80g у 3 оброка или до 1g по kg телесне тежине

Матична млеч (природнa). По 50-100mg дневно ујутро и у подне прије јела

Полен. 1 кашичица растворена у чаши воде или млека, 3 пута дневно, пре јела

Прополис. 20% алкохолни екстракт прополиса по 20 капљица 3 пута дневно прије јела у чаши воде или млека

Убоди пчела, 1-5 дневно

Наведене пчелиње производе не треба узимати истовремено, могу се примењивати наизменично. Могу се комбоновати мед и матична млеч, мед и полен.
СЛАБЉЕЊЕ ВИДА

Брзо замарање ока приликом дуготрајног гледања на блиском одстојању. Добри резултати се постижу лечењем матичном млечи, доза од 100mg дневно, 2-3 недеље
СНИЖЕН КРВНИ ПРИТИСАК – ХИПОТОНИЈА

Снижен крвни притисак проузрокован нервно-вегетативним поремећајима, анемијом, кахезијом итд. Болесник осећа слабост, брзо замарање, замрачење, главобољу, недостатак апетита и сл.

Матична млеч утиче уједнo и на симпатикус и парасимпатикус и тиме регулише крвни притисак. Кад је хипотонија праћена анемијом и кахезијом, лечењи се комбинацијом матичног млеча, меда и полена. Третмани трају 4-5 недеља. Дневна доза матичног млеча је 100-200mg, 3 пута дневно пре јела.
СОР

Гљивично обољење на слузокожи уста десни и језика, најчешће код новорођенчади.

Око 100g ушећереног меда меша се са 10g прополиса. Сваких 1-2 сата цуцла се намаже овом смешом и даје беби да сиса. Код одраслих се узима по кашичица на свака 3 сата и сиса се.
СПОНДИЛОАРТРОЗА

Изазвана је дегенеративним оштећењима кичме, насталим због поремећаја калцијум-фосфорне размене. Добар терапијски ефекат даје пчелињи отров у виду директних убода, инекција, ултразвука или утрљавања. Третмани се спроводе дуж кичме у области болних тачака. Лечење траје 20-30 дана а може се продужити или поновити. Добри резултати у преко 60% случајева.
СТОМАТИТИС АФТОЗНИ

Најчешће болују деца, одрасли при ницању умњака, а такође и труднице. На слузокожи уста појављују се мали мехурићи, пуни течности сличној млеку, који се касније претварају у ране. Јављају се болови код гутања , повећано лучење пљувачке, непријатан задах, увећане регионалне жлезде.

Лечење:

третирање 30% алкохолним екстрактом прополиса 1-2 пута дневно

испирање уста 5% водено-алкохолним екстрактом прополиса, свака 2-3 сата

жвакање малих куглица прополиса, 3-4 пута дневно.

Лечење траје до оздрављења, обично 2-5 дана.

Код стоматитиса епидемијског (добија се од зараженог млека и млечних прозвода) најбоље је жвакати и сисати на свака 2-3 сата кашичицу меда, вишекратно испирати уста 5% водено-алкохолним екстрактом прополиса, са задржавањем у устима. Лечење траје 2-4 дана.
СКЛЕРОЗА ГЕНЕРАЛИЗОВАНА

Пчелињи производи су најбоље профилактичко средство за дуг живот и борбу против артеросклерозе.

Примењују се на следећи начин:

Мед. Дневно 60-80g у 3 оброка или до 1g по kg телесне тежине

Матична млеч (природнa). По 50-100mg дневно ујутро и у подне пре јела

Полен. 1 кашичица растворена у чаши воде или млека, 3 пута дневно, пре јела

Прополис. 20% алкохолни екстракт прополиса по 20 капљица 3 пута дневно пре јела у чаши воде или млека

Убоди пчела, 1-5 дневно

Наведене пчелиње производе не треба узимати истовремено, могу се примењивати наизменично. Могу се комбоновати мед и матична млеч, мед и полен.
СЛАБЉЕЊЕ ВИДА

Брзо замарање ока приликом дуготрајног гледања на блиском одстојању. Добри резултати се постижу лечењем матичном млечи, доза од 100mg дневно, 2-3 недеље
СНИЖЕН КРВНИ ПРИТИСАК – ХИПОТОНИЈА

Снижен крвни притисак проузрокован нервно-вегетативним поремећајима, анемијом, кахезијом итд. Болесник осећа слабост, брзо замарање, замрачење, главобољу, недостатак апетита исл.

Матична млеч утиче уједнo и на симпатикус и парасимпатикус и тиме регулише крвни притисак. Кад је хипотонија праћена анемијом и кахезијом, лечењи се комбинацијом матичног млеча, меда и полена. Третмани трају 4-5 недеља. Дневна доза матичног млеча је 100-200mg, 3 пута дневно пре јела.Текст преузет са http://durmitor.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca