Zdrava Srbija Instagram

Lečenje pčelinjim proizvodima (8)


Pčelarstvo, 01.08.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share
NAPOMENA: Podaci koje možete ovde pročitati uglavnom se preuzeti iz relevantne literature, najčešće iz knjige Apiterapija, Bugarskog lekara dr. Mladenova koji je za svoj rad na polju apiterapije bio čak predložen i za Nobelovu nagradu. Pored njegovih dela, korištene su i knjige Nijaza Abadžića, Zvonka Čondića i drugih domaćih autora.

Za lečenje težih bolesti obavezno preporučujemo konsultovanje lekara, ali je važno napomenuti da pčelinji proizvodi nemaju negativnih uticaja na ljudski organizam izuzev u slučaju preosetljivosti (alergičnosti) na iste (radi se najčešće o polenu i pčelinjem otrovu).RANE UBODNE

Zavoj sa medom ili 30% alkoholnim ekstraktom propolisa zaustavlja krvarenje i bol i ne dozvoljava infekciju. Za 3-4 dana nastaje granulacija, epitelizacija i potpuno ozdravljenje.
RANE OD UBODA PČELA

Radi se o ubodima kod ljudi koji su superosetljivi prema pčelinjem otrovu. Smtronosna doza za normalnog čoveka iznosi oko 500 uboda pčela istovremeno, dok za superosetljive samo jedan ubod može biti koban. Prvi zadatak je da se odmah izvadi žaoka. Ne sme se vaditi rukom jer se tako pospešuje lučenje otrova. Žaoka se vadi iglom ili pincetom a ubodeno mesto se maže čistim alkoholom, uzimaju se antialergijski lekovi, vitamin C i hitno traži pomoć lekara.
RANICE NA GRLIĆU MATERICE

Ranica lokalizovana oko spoljneg otvora grlića materice. Leče se lokalnim aplikacijama medom, 15% propolisovom mašću ili 5% vodeno-alkoholnim ekstraktom propolisa. Tamponi se stave visoko do ranice, gde ostaju najmanje 5-6 sati. Uspešnost lečenja preko 80%.
REUMATIZAM

Reumatizam je infektivno alergijsko oboljenje s infekcijsko-neurogenom patogenezom. Uspešno se leči pčelinjim otrovom po zadatoj šemi.
SINUSITISI

Oboljenja okonosnih šupljina izazvana virusima i bakterijama. Simptomi: gnojni sekret iz nosa i zapušen nos, glavobolja, umor, malaksalost, nedostatak apetita.

U lečenju se primenjuju med i propolis. Med je u obliku 20-30% rastvora za aerosolne ili ultrazvučne inhalacije, kao i elektroforezu nosnih šupljina. Dnevno se prave po 2 aerosolne inhalacije a uveče se primenjuje lokalna aplikacija meda u nozdrve. Lečenje traje 15-20 dana. Istovremeno se oralno uzima med sisanjem i kašičicom na svaka 3 sata. Lekoviti efekat se postiže u preko 95% slučajeva. Dobar terapijski efekat daje i lečenje propolisom kroz inhalacije a uveče pred spavanje se stave tamponi umočeni u 5-10% vodeno-alkoholnog ekstrakta propolisa pomešanog sa ribljim uljem u odnosu 1:3. tretmani traju 15-20 dana.
SITNE GLISTE

Sitne gliste žive u debelom crevu čoveka i češće se nalaze kod dece. Bolesnici spavaju nespokojno, osećaju svrab oko čmara, nedostatak apetita, nervozu.

Lečenje se vrši medom, najbolje ušećerenim i traje 5-10 dana. Svakodnevno, uveče pre spavanja oblast oko čmara nakon dobrog ispiranja namaže se medom i pokrije gazom. Istovremeno se oralno uzima po 2g meda na 1 kg težine podeljeno u 4 obroka u vidu hipertoničnog rastvora. Već prvog dana svrab prestaje, san se normalizuje. Med uništava i jaja položena u čmarnoj oblasti.
SKLEROZA GENERALIZOVANA

Pčelinji proizvodi su najbolje profilaktičko sredstvo za dug život i borbu protiv arteroskleroze.

Primenjuju se na sledeći način:

Med. Dnevno 60-80g u 3 obroka ili do 1g po kg telesne težine

Matična mleč (prirodna). Po 50-100mg dnevno ujutro i u podne prije jela

Polen. 1 kašičica rastvorena u čaši vode ili mleka, 3 puta dnevno, pre jela

Propolis. 20% alkoholni ekstrakt propolisa po 20 kapljica 3 puta dnevno prije jela u čaši vode ili mleka

Ubodi pčela, 1-5 dnevno

Navedene pčelinje proizvode ne treba uzimati istovremeno, mogu se primenjivati naizmenično. Mogu se kombonovati med i matična mleč, med i polen.
SLABLjENjE VIDA

Brzo zamaranje oka prilikom dugotrajnog gledanja na bliskom odstojanju. Dobri rezultati se postižu lečenjem matičnom mleči, doza od 100mg dnevno, 2-3 nedelje
SNIŽEN KRVNI PRITISAK – HIPOTONIJA

Snižen krvni pritisak prouzrokovan nervno-vegetativnim poremećajima, anemijom, kahezijom itd. Bolesnik oseća slabost, brzo zamaranje, zamračenje, glavobolju, nedostatak apetita i sl.

Matična mleč utiče ujedno i na simpatikus i parasimpatikus i time reguliše krvni pritisak. Kad je hipotonija praćena anemijom i kahezijom, lečenji se kombinacijom matičnog mleča, meda i polena. Tretmani traju 4-5 nedelja. Dnevna doza matičnog mleča je 100-200mg, 3 puta dnevno pre jela.
SOR

Gljivično oboljenje na sluzokoži usta desni i jezika, najčešće kod novorođenčadi.

Oko 100g ušećerenog meda meša se sa 10g propolisa. Svakih 1-2 sata cucla se namaže ovom smešom i daje bebi da sisa. Kod odraslih se uzima po kašičica na svaka 3 sata i sisa se.
SPONDILOARTROZA

Izazvana je degenerativnim oštećenjima kičme, nastalim zbog poremećaja kalcijum-fosforne razmene. Dobar terapijski efekat daje pčelinji otrov u vidu direktnih uboda, inekcija, ultrazvuka ili utrljavanja. Tretmani se sprovode duž kičme u oblasti bolnih tačaka. Lečenje traje 20-30 dana a može se produžiti ili ponoviti. Dobri rezultati u preko 60% slučajeva.
STOMATITIS AFTOZNI

Najčešće boluju deca, odrasli pri nicanju umnjaka, a takođe i trudnice. Na sluzokoži usta pojavljuju se mali mehurići, puni tečnosti sličnoj mleku, koji se kasnije pretvaraju u rane. Javljaju se bolovi kod gutanja , povećano lučenje pljuvačke, neprijatan zadah, uvećane regionalne žlezde.

Lečenje:

tretiranje 30% alkoholnim ekstraktom propolisa 1-2 puta dnevno

ispiranje usta 5% vodeno-alkoholnim ekstraktom propolisa, svaka 2-3 sata

žvakanje malih kuglica propolisa, 3-4 puta dnevno.

Lečenje traje do ozdravljenja, obično 2-5 dana.

Kod stomatitisa epidemijskog (dobija se od zaraženog mleka i mlečnih prozvoda) najbolje je žvakati i sisati na svaka 2-3 sata kašičicu meda, višekratno ispirati usta 5% vodeno-alkoholnim ekstraktom propolisa, sa zadržavanjem u ustima. Lečenje traje 2-4 dana.
SKLEROZA GENERALIZOVANA

Pčelinji proizvodi su najbolje profilaktičko sredstvo za dug život i borbu protiv arteroskleroze.

Primenjuju se na sledeći način:

Med. Dnevno 60-80g u 3 obroka ili do 1g po kg telesne težine

Matična mleč (prirodna). Po 50-100mg dnevno ujutro i u podne pre jela

Polen. 1 kašičica rastvorena u čaši vode ili mleka, 3 puta dnevno, pre jela

Propolis. 20% alkoholni ekstrakt propolisa po 20 kapljica 3 puta dnevno pre jela u čaši vode ili mleka

Ubodi pčela, 1-5 dnevno

Navedene pčelinje proizvode ne treba uzimati istovremeno, mogu se primenjivati naizmenično. Mogu se kombonovati med i matična mleč, med i polen.
SLABLjENjE VIDA

Brzo zamaranje oka prilikom dugotrajnog gledanja na bliskom odstojanju. Dobri rezultati se postižu lečenjem matičnom mleči, doza od 100mg dnevno, 2-3 nedelje
SNIŽEN KRVNI PRITISAK – HIPOTONIJA

Snižen krvni pritisak prouzrokovan nervno-vegetativnim poremećajima, anemijom, kahezijom itd. Bolesnik oseća slabost, brzo zamaranje, zamračenje, glavobolju, nedostatak apetita isl.

Matična mleč utiče ujedno i na simpatikus i parasimpatikus i time reguliše krvni pritisak. Kad je hipotonija praćena anemijom i kahezijom, lečenji se kombinacijom matičnog mleča, meda i polena. Tretmani traju 4-5 nedelja. Dnevna doza matičnog mleča je 100-200mg, 3 puta dnevno pre jela.Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca