Zdrava Srbija Instagram

Лечење пчелињим производима (9)


Пчеларство, 11.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


НАПОМЕНА: Подаци које можете овде прочитати углавном се преузети из релевантне литературе, најчешће из књиге Апитерапија, Бугарског лекара др. Младенова који је за свој рад на пољу апитерапије био чак предложен и за Нобелову награду. Поред његових дела, кориштене су и књиге Нијаза Абаџића, Звонка Чондића и других домаћих аутора.

За лечење тежих болести обавезно препоручујемо консултовање лекара, али је важно напоменути да пчелињи производи немају негативних утицаја на људски организам изузев у случају преосетљивости (алергичности) на исте (ради се најчешће о полену и пчелињем отрову).


СОР

Гљивично обољење на слузокожи уста, десни и језика, најчешће код новорођенчади.

Око 100g ушећереног меда меша се са 10g прополиса. Сваких 1-2 сата цуцла се намаже овом смешом и даје беби да сиса. Код одраслих се узима по кашичица на свака 3 сата и сиса се.
СПОНДИЛОАРТРОЗА

Изазвана је дегенеративним оштећењима кичме, насталим због поремећаја калцијум-фосфорне размене. Добар терапијски ефекат даје пчелињи отров у виду директних убода, инекција, ултразвука или утрљавања. Третмани се спроводе дуж кичме у области болних тачака. Лечење траје 20-30 дана а може се продужити или поновити. Добро резултати у преко 60% случајева.
СТОМАТИТИС АФТОЗНИ

Најчешће болују деца, одрасли при ницању умњака, а такође и труднице. На слузокожи уста појављују се мали мехурићи, пуној течности сличној млеку, који се касније претварају у ране. Јављају се болови код гутања , повећано лучење пљувачке, непријатан задах, увећане регионалне жлезде.

Лечење:

третирање 30% алкохолним екстрактом прополиса 1-2 пута дневно

испирање уста 5% водено-алкохолним екстрактом прополиса, свака 2-3 сата

жвакање малих куглица прополиса, 3-4 пута дневно.

Лечење траје до оздрављења, обично 2-5 дана.

Код стоматитиса епидемијског (добија се од зараженог млека и млечних производа) најбоље је жвакати и сисати на свака 2-3 сата кашичицу меда, вишекратно испирати уста 5% водено-алкохолним екстрактом прополиса, са задржавањем у устима. Лечење траје 2-4 дана.

Лечење стоматитиса катарално-гнојавог (запаљење слузокоже усне дупље)врши се такође испирањем 5% водено-алкохолним екстрактом прополиса. Лечење траје до оздрављења, обично 2-4 дана уз орално узимање 100-120g меда, по кашичица на свака 3 сата, са задржавањем у устима.ТРАХЕИТИС, ТРАХЕОБРОНХИТИС

Обољење је обично инфективно-упалног карактера. На почетку је упални процес локализован у трахеји, након чега обухвата бронхије. Болесници се жале на грудне кости и кашаљ, прво сухи а затим са испљувцима. За лечење се користе мед и прополис. Мед се узима аеросолним или парним инхалацијама, комбиновано са оралним узимањем и задржавањем у устима. Узима се по кашичица на свака 3 сата а инхалира 2 пута дневно. Аеросолне инхалације се такође могу правити са 15-20% воденим раствором или 5% водено-алкохолном емулзијом прополиса. И са прополисовим инхалацијама користи се унутрашње узимање меда са задржавањем у устима. Истовремено се узима по 20-30 капљица 30% алкохолног екстракта прополиса у чаши воде или млека 3 пута дневно. Лечење траје 7-20 дана и може се по потреби поновити.
ТРИХОФИТИЈА

Болест коже или длака и ноктију гљивичног порекла. Карактеристичан је упоран свраб који води до повређивања ткива. Лечи се 50% прополисовом машћу справљеном на бази биљног уља при слабом врењу или алкохолни екстракт прополиса. Мелем се маже у дебелом слоју по болесном дијелу тела и прекрива воштаним папиром. За 4-5 дана болови и свраб нестају. Лечење траје 7-30 дана, ефекат потпун.
ТРИХОМОНАСНИ УРЕТРИТИС

Упални процес локакизован у мокрачном каналу и у бешици. Симптоми су појачан секрет, свраб и бол, често мокрење. Зараза се преноси полним путем.

Бешика се испира 30%-ним раствором меда и истовремено се узима орално 100-120g дневно. Лечење траје 3-5 дана.
ТРИХОМОНАС ВАГИНАЛИС

Запаљење вагине изазвано микроорганизмима – трихомонасом. Веома често обољење, карактеришу га лучење жуто-зеленкастог пенушавог секрета непријатног мириса, осећај печења и свраб.

Лечи се локалним апликацијама меда или електрофорезом меда у вагиналној области. Прикладне сорте меда су: ливадски, пољски, планински итд. Боље је користити ушећерен мед. На исти начин се може користити и прополис.
ТРОВАЊЕ

Народна медицина препоручује као лек против тровања мед, самостално или у комбинацији са млеком код тровања храном, гљивама, алкохолом и металима, те код убода инсеката. Противотровно дејство меда је потврђено, али се оно користи само као прва помоћ до одласка лекара. Као једнократна доза, обично се даје 150-200g меда.
ТУБЕРКУЛОЗА КОЖЕ – ВУКОЈЕДИНА

Узрокују је хумане и животињске туберкулозне бактерије, на кожи се појављују чворови ружичасто-мрке до жутоцрвене боје, првенствено на кожи лица и целог тела.

За лечење се користи 30% прополис-салицилна маст која се справља на бази кајмака од млека и прополисовог алкохолног екстракта. Маст се маже у дебелом слоју и прекрива воштаним папиром или фластером. Код варикозних обољења, маст се мијења сваких 2-3 дана а код инфилтративних свакодневно. После уклањања израштаја лечење се наставља истом машћу али без салицилне киселине, или густим екстрактом алкохолног раствора прополиса. Маже се до потпуног уклањања израштаја, престанка гнојних излучина и коначног уклањања инфилтрата. Лечење траје 1-2 месеца.
ТУБЕРКУЛОЗА ПЛУЋА

Туберкулоза је тешка болест и може да се лечи пчелињим производима једино у случају неподношљивости према противтубелкурозним препаратима.ТУМОР ЗЛОЋУДНИ

Чињеница је да пчелари врло ретко болују од злоћудних тумора. Још увек се не зна тачно због чега, али се претпоставља да нарочито благотворно дејство у превенцији тумора представљају пчелињи отров и матична млеч.ГНОЈНА УПАЛА ДЕСНИ

Упални процес по рубу десни са гнојењем које може довести до климања зуба. Узроци су лоша хигијена зуба и бактеријске инфекције. Лечи се третирањем десни 30%-ним алкохолним екстрактом прополисанеколико пута дневно или узимање m 6 пута дневно, свака 3 сата, са задржавањем у устима следећу смешу: 500g меда, 100g полена и 25g прополиса у праху. Смеша се добро промеша и чува у добро затвореном суду. Лечење траје до оздрављења.
УПАЛА ОКА

Упални процес, оштећује ирис и цилијарно тело. Симтоми: бол, црвенило, отеченост, оштећен вид.

Успешно се лечи применом пчелињег отрова (убодима или инекцијама) у области очне јабучице, а најбоље на леђима између плећки.
УПАЛА ОЧНИХ КАПАКА

Запаљење рубова очних капака, најчешћи узрок су стрептококе.

Лечи се свежим медом, 2-3 капљице у оћи 3-4 пута дневно, 2-3 дана.
УПАЛА СИНУСА

Симптоми су главобоља у основи носа и потиљка, гнојав секрет, смрад из носа итд.

Праве се аеросолне инхалације 30%-ног раствора меда, 2 пута дневно, уз локалну апликацију меда у ноздрве. Позитиван резултат у 95% случајева.
УПАЛА ОЗУБЉА – ПАРАДЕНТОЗА

Упални процес који захвата ткива око зуба, доводи до огољења и климања зуба, формирања зубног каменца, упалних кесица на деснима и испадања зуба.

Лечи се прополисом, тампонима умоченим у 30%-ног алкохолног екстракта прополиса и постављеним на жариште запаљења, што доводи до заустављања и уклањања упалног процеса. Примењен у виду прополисове воде и водено-алкохолног екстракта прополиса непосредно прије зубарске интервенције, прополис обезбеђује безболан третман.

Текст преузет са http://durmitor.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca