Zdrava Srbija Instagram

Lečenje pčelinjim proizvodima (9)


Pčelarstvo, 11.08.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNAPOMENA: Podaci koje možete ovde pročitati uglavnom se preuzeti iz relevantne literature, najčešće iz knjige Apiterapija, Bugarskog lekara dr. Mladenova koji je za svoj rad na polju apiterapije bio čak predložen i za Nobelovu nagradu. Pored njegovih dela, korištene su i knjige Nijaza Abadžića, Zvonka Čondića i drugih domaćih autora.

Za lečenje težih bolesti obavezno preporučujemo konsultovanje lekara, ali je važno napomenuti da pčelinji proizvodi nemaju negativnih uticaja na ljudski organizam izuzev u slučaju preosetljivosti (alergičnosti) na iste (radi se najčešće o polenu i pčelinjem otrovu).


SOR

Gljivično oboljenje na sluzokoži usta, desni i jezika, najčešće kod novorođenčadi.

Oko 100g ušećerenog meda meša se sa 10g propolisa. Svakih 1-2 sata cucla se namaže ovom smešom i daje bebi da sisa. Kod odraslih se uzima po kašičica na svaka 3 sata i sisa se.
SPONDILOARTROZA

Izazvana je degenerativnim oštećenjima kičme, nastalim zbog poremećaja kalcijum-fosforne razmene. Dobar terapijski efekat daje pčelinji otrov u vidu direktnih uboda, inekcija, ultrazvuka ili utrljavanja. Tretmani se sprovode duž kičme u oblasti bolnih tačaka. Lečenje traje 20-30 dana a može se produžiti ili ponoviti. Dobro rezultati u preko 60% slučajeva.
STOMATITIS AFTOZNI

Najčešće boluju deca, odrasli pri nicanju umnjaka, a takođe i trudnice. Na sluzokoži usta pojavljuju se mali mehurići, punoj tečnosti sličnoj mleku, koji se kasnije pretvaraju u rane. Javljaju se bolovi kod gutanja , povećano lučenje pljuvačke, neprijatan zadah, uvećane regionalne žlezde.

Lečenje:

tretiranje 30% alkoholnim ekstraktom propolisa 1-2 puta dnevno

ispiranje usta 5% vodeno-alkoholnim ekstraktom propolisa, svaka 2-3 sata

žvakanje malih kuglica propolisa, 3-4 puta dnevno.

Lečenje traje do ozdravljenja, obično 2-5 dana.

Kod stomatitisa epidemijskog (dobija se od zaraženog mleka i mlečnih proizvoda) najbolje je žvakati i sisati na svaka 2-3 sata kašičicu meda, višekratno ispirati usta 5% vodeno-alkoholnim ekstraktom propolisa, sa zadržavanjem u ustima. Lečenje traje 2-4 dana.

Lečenje stomatitisa kataralno-gnojavog (zapaljenje sluzokože usne duplje)vrši se takođe ispiranjem 5% vodeno-alkoholnim ekstraktom propolisa. Lečenje traje do ozdravljenja, obično 2-4 dana uz oralno uzimanje 100-120g meda, po kašičica na svaka 3 sata, sa zadržavanjem u ustima.TRAHEITIS, TRAHEOBRONHITIS

Oboljenje je obično infektivno-upalnog karaktera. Na početku je upalni proces lokalizovan u traheji, nakon čega obuhvata bronhije. Bolesnici se žale na grudne kosti i kašalj, prvo suhi a zatim sa ispljuvcima. Za lečenje se koriste med i propolis. Med se uzima aerosolnim ili parnim inhalacijama, kombinovano sa oralnim uzimanjem i zadržavanjem u ustima. Uzima se po kašičica na svaka 3 sata a inhalira 2 puta dnevno. Aerosolne inhalacije se takođe mogu praviti sa 15-20% vodenim rastvorom ili 5% vodeno-alkoholnom emulzijom propolisa. I sa propolisovim inhalacijama koristi se unutrašnje uzimanje meda sa zadržavanjem u ustima. Istovremeno se uzima po 20-30 kapljica 30% alkoholnog ekstrakta propolisa u čaši vode ili mleka 3 puta dnevno. Lečenje traje 7-20 dana i može se po potrebi ponoviti.
TRIHOFITIJA

Bolest kože ili dlaka i noktiju gljivičnog porekla. Karakterističan je uporan svrab koji vodi do povređivanja tkiva. Leči se 50% propolisovom mašću spravljenom na bazi biljnog ulja pri slabom vrenju ili alkoholni ekstrakt propolisa. Melem se maže u debelom sloju po bolesnom dijelu tela i prekriva voštanim papirom. Za 4-5 dana bolovi i svrab nestaju. Lečenje traje 7-30 dana, efekat potpun.
TRIHOMONASNI URETRITIS

Upalni proces lokakizovan u mokračnom kanalu i u bešici. Simptomi su pojačan sekret, svrab i bol, često mokrenje. Zaraza se prenosi polnim putem.

Bešika se ispira 30%-nim rastvorom meda i istovremeno se uzima oralno 100-120g dnevno. Lečenje traje 3-5 dana.
TRIHOMONAS VAGINALIS

Zapaljenje vagine izazvano mikroorganizmima – trihomonasom. Veoma često oboljenje, karakterišu ga lučenje žuto-zelenkastog penušavog sekreta neprijatnog mirisa, osećaj pečenja i svrab.

Leči se lokalnim aplikacijama meda ili elektroforezom meda u vaginalnoj oblasti. Prikladne sorte meda su: livadski, poljski, planinski itd. Bolje je koristiti ušećeren med. Na isti način se može koristiti i propolis.
TROVANjE

Narodna medicina preporučuje kao lek protiv trovanja med, samostalno ili u kombinaciji sa mlekom kod trovanja hranom, gljivama, alkoholom i metalima, te kod uboda insekata. Protivotrovno dejstvo meda je potvrđeno, ali se ono koristi samo kao prva pomoć do odlaska lekara. Kao jednokratna doza, obično se daje 150-200g meda.
TUBERKULOZA KOŽE – VUKOJEDINA

Uzrokuju je humane i životinjske tuberkulozne bakterije, na koži se pojavljuju čvorovi ružičasto-mrke do žutocrvene boje, prvenstveno na koži lica i celog tela.

Za lečenje se koristi 30% propolis-salicilna mast koja se spravlja na bazi kajmaka od mleka i propolisovog alkoholnog ekstrakta. Mast se maže u debelom sloju i prekriva voštanim papirom ili flasterom. Kod varikoznih oboljenja, mast se mijenja svakih 2-3 dana a kod infiltrativnih svakodnevno. Posle uklanjanja izraštaja lečenje se nastavlja istom mašću ali bez salicilne kiseline, ili gustim ekstraktom alkoholnog rastvora propolisa. Maže se do potpunog uklanjanja izraštaja, prestanka gnojnih izlučina i konačnog uklanjanja infiltrata. Lečenje traje 1-2 meseca.
TUBERKULOZA PLUĆA

Tuberkuloza je teška bolest i može da se leči pčelinjim proizvodima jedino u slučaju nepodnošljivosti prema protivtubelkuroznim preparatima.TUMOR ZLOĆUDNI

Činjenica je da pčelari vrlo retko boluju od zloćudnih tumora. Još uvek se ne zna tačno zbog čega, ali se pretpostavlja da naročito blagotvorno dejstvo u prevenciji tumora predstavljaju pčelinji otrov i matična mleč.GNOJNA UPALA DESNI

Upalni proces po rubu desni sa gnojenjem koje može dovesti do klimanja zuba. Uzroci su loša higijena zuba i bakterijske infekcije. Leči se tretiranjem desni 30%-nim alkoholnim ekstraktom propolisanekoliko puta dnevno ili uzimanje m 6 puta dnevno, svaka 3 sata, sa zadržavanjem u ustima sledeću smešu: 500g meda, 100g polena i 25g propolisa u prahu. Smeša se dobro promeša i čuva u dobro zatvorenom sudu. Lečenje traje do ozdravljenja.
UPALA OKA

Upalni proces, oštećuje iris i cilijarno telo. Simtomi: bol, crvenilo, otečenost, oštećen vid.

Uspešno se leči primenom pčelinjeg otrova (ubodima ili inekcijama) u oblasti očne jabučice, a najbolje na leđima između plećki.
UPALA OČNIH KAPAKA

Zapaljenje rubova očnih kapaka, najčešći uzrok su streptokoke.

Leči se svežim medom, 2-3 kapljice u oći 3-4 puta dnevno, 2-3 dana.
UPALA SINUSA

Simptomi su glavobolja u osnovi nosa i potiljka, gnojav sekret, smrad iz nosa itd.

Prave se aerosolne inhalacije 30%-nog rastvora meda, 2 puta dnevno, uz lokalnu aplikaciju meda u nozdrve. Pozitivan rezultat u 95% slučajeva.
UPALA OZUBLjA – PARADENTOZA

Upalni proces koji zahvata tkiva oko zuba, dovodi do ogoljenja i klimanja zuba, formiranja zubnog kamenca, upalnih kesica na desnima i ispadanja zuba.

Leči se propolisom, tamponima umočenim u 30%-nog alkoholnog ekstrakta propolisa i postavljenim na žarište zapaljenja, što dovodi do zaustavljanja i uklanjanja upalnog procesa. Primenjen u vidu propolisove vode i vodeno-alkoholnog ekstrakta propolisa neposredno prije zubarske intervencije, propolis obezbeđuje bezbolan tretman.

Tekst preuzet sa http://durmitor.wordpress.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca