Zdrava Srbija Instagram

Стимулативно прихрањивање пчелињих друштава


Пчеларство, 01.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


За извођење младих пчела радилица у овом периоду стимулативно прихрањивање је неопходно. Практично, у августу нема важнијег посла на пчелињаку од стимулисања (подстицања) матице на ношење што веће количине јаја. Само здрава и јака пчелиња друштва, са око 20.000 до 25.000 пчела, могу успешно да презиме и дочекају прву пролећну пашу. То практично значи, у другој половини августа такво јако друштво морало би да има најмање 7 – 8 рамова са леглом и добром медном капом (висине 9 – 12 cm).За мање искусне пчеларе препоручује са да стимулативно прихрањивање пчелињих друштава, у ово доба године, врше помоћу тегли, на следећи начин:

Узме се тегла величине око 1 литра, напуну се шећерним сирупом (шећер – вода – 3 : 2). Отвор тегле се прекрије памучном крпом (од дечијих пелена, подкошуља и слично) која се затегне и учврсти за теглу гумицом или канапом. Тако припремљена тегла са сирупом се нагло окрене (да отвор буде на доле) и у таквом положају стави на сатоноше плодишта. Изнад плодишта се постави празан наставак и коначно, кров. Пчеле ће „сисати“ шећерни сируп, који, сам по себи, неће цурити из тегле, без обзира што је тегла окренута отвором на доле. Оваквим стимулативним прихрањивањем пчелињих друштава опасност од грабежи своди се на минимум.


Током августа и септембра пчелиње друштво треба не само да произведе велики број младих пчела, већ и да их припреми за успешно зимовање. Добро ће зимовати само оне младе пчеле којима ће, у неограниченим количинама, стајати на располагању, не само квалитетна храна, већи квалитетни полен (цветни прах). За успешан пролећни развој пчелињих друштава потребно је, такође, обезбедити 2 – 3 рама полена (перге) и с тим у вези пчелиње друштво треба стимулисати да баш у овом периоду обилато сакупља цветни прах. Ово се може постићи уколико се пчелиње друштво у јулу, августу и септембру прихрањује ређим сирупом (1 : 3; један део шећера и три дела воде), јер пчеле сакупљају полен само ако доносе и нектар, а у овом случају ређи шећерни сируп замењује нектар и стимулише пчеле на интензивнији унос полена.

„Пчеларење за почетнике“, др Славомир Поповић, Анта Антић


Bookmark and Share

Mala Pijaca