Zdrava Srbija Instagram

Stimulativno prihranjivanje pčelinjih društava


Pčelarstvo, 01.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareZa izvođenje mladih pčela radilica u ovom periodu stimulativno prihranjivanje je neophodno. Praktično, u avgustu nema važnijeg posla na pčelinjaku od stimulisanja (podsticanja) matice na nošenje što veće količine jaja. Samo zdrava i jaka pčelinja društva, sa oko 20.000 do 25.000 pčela, mogu uspešno da prezime i dočekaju prvu prolećnu pašu. To praktično znači, u drugoj polovini avgusta takvo jako društvo moralo bi da ima najmanje 7 – 8 ramova sa leglom i dobrom mednom kapom (visine 9 – 12 cm).Za manje iskusne pčelare preporučuje sa da stimulativno prihranjivanje pčelinjih društava, u ovo doba godine, vrše pomoću tegli, na sledeći način:

Uzme se tegla veličine oko 1 litra, napunu se šećernim sirupom (šećer – voda – 3 : 2). Otvor tegle se prekrije pamučnom krpom (od dečijih pelena, podkošulja i slično) koja se zategne i učvrsti za teglu gumicom ili kanapom. Tako pripremljena tegla sa sirupom se naglo okrene (da otvor bude na dole) i u takvom položaju stavi na satonoše plodišta. Iznad plodišta se postavi prazan nastavak i konačno, krov. Pčele će „sisati“ šećerni sirup, koji, sam po sebi, neće curiti iz tegle, bez obzira što je tegla okrenuta otvorom na dole. Ovakvim stimulativnim prihranjivanjem pčelinjih društava opasnost od grabeži svodi se na minimum.


Tokom avgusta i septembra pčelinje društvo treba ne samo da proizvede veliki broj mladih pčela, već i da ih pripremi za uspešno zimovanje. Dobro će zimovati samo one mlade pčele kojima će, u neograničenim količinama, stajati na raspolaganju, ne samo kvalitetna hrana, veći kvalitetni polen (cvetni prah). Za uspešan prolećni razvoj pčelinjih društava potrebno je, takođe, obezbediti 2 – 3 rama polena (perge) i s tim u vezi pčelinje društvo treba stimulisati da baš u ovom periodu obilato sakuplja cvetni prah. Ovo se može postići ukoliko se pčelinje društvo u julu, avgustu i septembru prihranjuje ređim sirupom (1 : 3; jedan deo šećera i tri dela vode), jer pčele sakupljaju polen samo ako donose i nektar, a u ovom slučaju ređi šećerni sirup zamenjuje nektar i stimuliše pčele na intenzivniji unos polena.

„Pčelarenje za početnike“, dr Slavomir Popović, Anta AntićBookmark and Share

Mala Pijaca