Zdrava Srbija Instagram

Септембар на пчелињаку


Пчеларство, 10.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У септембру пчеле “осећају” да се приближава период мировања па се у складу с тим другачије понашају: постепено сужавају простор који покривају у кошници, интензивније формирају медну капу, број радилица опада (више старих нестане него што се младих излеже).


Пошто је август био врућ и сув, то ће септембар протећи без пчелиње паше, али је могућа појава медљике, па пчелари требају проверити да ли у кошницама има медљикца и ако га има, треба га исцедити.


Потребно је утврдити количину хране у кошницама и хитно допунити залихе неопходне за зиму најкасније до половине септембра; младо саће преместити у крајеве кошница, а старо с медом и поленом приближити леглу, јер тамније саће је много топлије и пчеле боље презимљавају. Ако је потребно, наставити стимулативно прихрањивање. Друштва која нису толико јака да се могу зазимити, треба спојити са другим јачим друштвима, или их поставити изнад јачих.Поскидати наставке и полунаставке са празним саћем и ускладиштити их, те их обавезно заштитити од мољаца. Ипак се препоручује топљење саћа како бисмо избегли могућу појаву резидуа у меду. Поставити чешљеве на лета кошнице због мишева, те предузети мере заштите пчела и пчелињег легла од болести и штеточина. (Септембар је месец када су пчелиња друштва изложена јаким нападима оса и стршљенова.)


Неки пчелари, који имају могућности, у септембру сeју уљану репицу (оптимални рок сетве је до 10. септембра).


То је користан посао с обзиром на то да је уљана репица добра медоносна биљка која стиже рано у пролеће када нема значајније пчелиње паше.
Живко Вујић, пчелар из Бања Луке


Bookmark and Share

Mala Pijaca