Zdrava Srbija Instagram

Septembar na pčelinjaku


Pčelarstvo, 10.09.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU septembru pčele “osećaju” da se približava period mirovanja pa se u skladu s tim drugačije ponašaju: postepeno sužavaju prostor koji pokrivaju u košnici, intenzivnije formiraju mednu kapu, broj radilica opada (više starih nestane nego što se mladih izleže).


Pošto je avgust bio vruć i suv, to će septembar proteći bez pčelinje paše, ali je moguća pojava medljike, pa pčelari trebaju proveriti da li u košnicama ima medljikca i ako ga ima, treba ga iscediti.


Potrebno je utvrditi količinu hrane u košnicama i hitno dopuniti zalihe neophodne za zimu najkasnije do polovine septembra; mlado saće premestiti u krajeve košnica, a staro s medom i polenom približiti leglu, jer tamnije saće je mnogo toplije i pčele bolje prezimljavaju. Ako je potrebno, nastaviti stimulativno prihranjivanje. Društva koja nisu toliko jaka da se mogu zazimiti, treba spojiti sa drugim jačim društvima, ili ih postaviti iznad jačih.Poskidati nastavke i polunastavke sa praznim saćem i uskladištiti ih, te ih obavezno zaštititi od moljaca. Ipak se preporučuje topljenje saća kako bismo izbegli moguću pojavu rezidua u medu. Postaviti češljeve na leta košnice zbog miševa, te preduzeti mere zaštite pčela i pčelinjeg legla od bolesti i štetočina. (Septembar je mesec kada su pčelinja društva izložena jakim napadima osa i stršljenova.)


Neki pčelari, koji imaju mogućnosti, u septembru seju uljanu repicu (optimalni rok setve je do 10. septembra).


To je koristan posao s obzirom na to da je uljana repica dobra medonosna biljka koja stiže rano u proleće kada nema značajnije pčelinje paše.
Živko Vujić, pčelar iz Banja LukeBookmark and Share

Mala Pijaca