Zdrava Srbija Instagram

Долази пролеће, време је за садњу


Повртарство, 13.02.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пролеће је пред вратима. До почетка дели нас мање од месеца, што значи да није прерано почети размишљати о уређењу врта с поврћем, посебно ако сте почетник у том подручју или нисте баш вични. Можда ће вам се чинити да узгој поврћа у врту није вредан труда, јер данас целе године у продавницама можемо купити свеже поврће по више или мање прихватљивим ценама, но чињеница је да морате волети вртларење и желети себи и својој породици пружити виши и бољи квалитет живота. Поврће из вашег врта биће здравије, јер га вероватно нећете третирати пестицидима, вештачким ђубривом, нити ће семе и саднице бити генетски модификоване, што у продавницама често није случај.


Дакле, ако сте добро размислили и заиста се желите упуштати у авантуру звану повртњак, ово су савети намењени баш вама. Не требате бити чаробњак да успете, али сигурно да ће вам без претходног искуства бити нешто теже. Но, немојте се дати смести. Уз само мало мудрости и бриге, за неколико месеци ваш врт ће бити препун укусног поврћа у којем ће сви уживати.


* Побрините се да је простор на ком планирате уредити повртњак већи део дана на сунцу, а најмање осам сати. Повртњак ће вам тешко успети у хладовини дрвећа или кућа. То ће вам бити врло важно у пролеће и јесен када дани још увек нису толико топли, дуги, нити сунчани.


* Тешка, глинаста и непропусна земљишта нису добра за садњу врта, исто тако ни претерано шљунковита и песковита земљишта. Најбоља су земљишта која не задржавају воду на површини, јер иако биљке воле влагу, не подносе ако је има превише.



* Саставите попис које би сте поврће волели посејати и посадити. Препоручујемо вам оно које је стандардно за ваше поднебље, али и исто тако поврће које волите јести и знате да је из врта много укусније, него када га купите у радњи. Паприка, парадајиз, шаргарепа, першун, грашак…


* Пре него што почнете са сејањем и садњом садница, припремите земљу прекопавањем и додавањем природног компоста.


* Приликом садње садница оставите довољно простора, између 20 и 30 центиметара, како би биљке имале довољно места када нарасту. Када семе проклије, разредите малене биљчице, због истог разлога – довољно простора.


* Када купујете семе и саднице, купујте их од познатих и већ преверених добављача, што ће вам донекле гарантовати квалитет семења и садница. Обавезно на семену гледајте датум паковања, како неби сте случајно купили старо семе, које вам вероватно уопштее неће проклијати.


* Оно што је важно пре него започнете са узгојем поврћа је да имате решен систем наводњавања, односно начин на који ћете заливати врт и одакле. Хоће ли то бити кантама, цревом или неким модернијим системом, одлука је на вама.


* Поврће у свом врту за време летњих врућина заливајте у рану зору или касно поподне, односно рану вечер, када сунца у врту више нема, а земља се мало охлади од летње жеге. Такође, ако је иако могуће не заливајте поврће хладном, него млаком водом. Поврће немојте заливати по стабљици него под корен, јер ће у противном листови „изгорети“. Лети морате заливати сваки или евентуално сваки друг дан.


* Уколико код куће немате свој компост, врло добар и квалитетан компост можете набавити у вртним центрима. То ће смањити потребу за било каквим додатним ђубривом. С ђубривом треба знати пажљиво поступати, а ако сте почетник у вртларењу, то може бити својеврстан изазов. Наиме, ако ставите превише ђубрива постоји могућност да ће биљка „изгорети“ и пропасти или ће порасти велика, но неће моћи због величине држати још веће плодове. Кравље ђубриво је, такође, изврсно за вртове, а можете га набавити на сеоским имањима. Ђубрива од свиња или евентуално коња, прејак је за повртњаке. Никако немојте заборавити почети израђивати компост, који ће вам добро доћи следеће сезоне.


* На време набавите дрвене кочеве за које ћете привезати стабљике. Суво лишће одстрањујте са биљака, јер оно их само исцрпљује, и редовно плевите коров, који врло брзо може „прогутати“ ваш врт.



* Постоје два раздобља за садњу врта – хладно (пролеће или јесен) и топло (лето). У хладном раздобљу сади се: репа, брокула, купус, шаргарепа першун, целер, карфиол, зелена салата, грашак, кромпир, радић, спанаћ…

У топлом раздобљу сади се: грашак, слатки кукуруз, краставци, патлиџан, паприка, бундеве, тиквице и парадајз.


Наравно, савета у вези вртларења никада доста, но оно што је важно да превише не компликујете и загорчавате себи живот. И никако немојте заборавити да биљке осећају и ако ћете о њима редовно бринути, оне ће вам то знати узвратити.



Текст преузет са https://durmitor.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca