Zdrava Srbija Instagram

Од семенке до првих плодова


Повртарство, 24.02.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Баштован који у свом врту прати ритам природе већину биљака сеје и гаји директно на гредици, а тек мали проценат у затвореном на прозорској дасци или пластенику. Такође, многе биљке као што су першун, коморач, лобода, салата, мирођија, ротквице, блитва или спанаћ могу се узгајати на начин да се саме засејавају препуштене природним околностима у врту. Такво "дивље поврће" снажније је и отпорније на биљне штеточине или временске неприлике попут суше. С друге стране, количина рода на коју утиче и величина врта, варира из сезоне у сезону. Код планирања органског врта добро је за почетак набавити семе из локалних вртова, будући да је оно најприлагођеније локалним климатским условима. У случају да је отежано добављање старих аутохтоних врста и сорти поврћа, послужиће и стандардно из семенаре под условом да се за следећу сезону сакупи сопствено семе.


Директна сетва на отвореном

У врту прво треба одредити место где ће се узгајати поједина биљка и у складу са са њеним потребама припремити гредица. Приликом сетве треба мислити и на то да свака биљка треба свој вегетациони простор, како би добила довољно хранива и воде да досегне свој пуни развој. Честа грешка је сувише густа сетва, па биљчице гуше једна другу због чега врло лако може доћи до губитка приноса. Информације о начину сетве, редовима и размаку семења налазе се у готово сваком Вртларску приручнику , а и интернет је право врело знања на ту тему. У пракси то значи да ће за поврће попут салате која има плитко корење за разлику од коренастог, приликом садње бити важно да је првих 20 cm земље растресито и добро пођубрено. Начин сетве разликује се чак и између сорти, на пример за ниски или високи грашак. Код сејања треба водити рачуна да се увек остави довољна резервног семена у случају да дође до губитака због низа разлога - непогодно време, предубоког или преплитког положаја семена у земљи, покорице и сл. Биљке узгојене на овакав начин су отпорне, привикнуте на спољне услове иу предности пред онима из клијалишта које након пресађивања једно време стају са растом.Дубина сетве

Сејање у башти јако се разликује од начина размножавања биљака у природи. Наиме, семе већине биљака налази се на површини тла сакривено у слоју суве траве и друге вегетације док је у шуми реч о покривачу од лишћа. У врту где је површина земље гола уколико се не користи малч, семе се нема где сакрити и врло лако постаје залогај инсектима и птицама. Стога у башти семе прекривамо слојем земље односно сејемо га на одређену дубину. Код одређивања дубине сетве важно је да припазите да семе није посејано преплитко, али ни предубоко. Једноставно правило је да семе треба бити прекривено слојем земље које одговара седмероструком пречнику семенке. На пример семе краставца је око 3 mm, па за краставац одговара дубина сетве 7 x 3mm, је око 2 cm.


Начин сетве

Поврће се може сeјати у редове, кућице или слободно разбацано по гредици. Важно је запамтити да се у башти не треба слепо држати правила. Већина семена може се слободно разбацати по гредици, но сејање на одређен начин може нам дати боље приносе. У кућице се често сеје пасуљ махунар и зрнаш што има својих предности на тежим глиновитим земљиштима на којима се лако ствара покорица.


Време сетве

Најбоље је сејати по облачном времену уз могућност кише. У супротном земљу треба добро залити пре и након сејања.


Сетва у затвореном

Расад узгајамо из више разлога, но за културе које потичу из тропских крајева разлог је јасан. У нашим климатским условима лето је често прекратко за пуни вегетациони раст биљке које имају велике потребе за топлотом. Расад паприке, парадајза, патлиџана или тиквице се зато често узгаја у заштићеном простору, хладним или топлим клијалиштима. Такође у клијалиштима можемо узгајати и биљке које немају толике захтеве за топлотом, али желимо да их посадити у врту ради раније бербе. То су на пример салата, спанаћ, блитва, купусњаче, целер и друге.


Вртласка сезона ове године рано почиње, но то никако не значи да треба ући у трку с временом и наметати биљчицама темпо. За коју год се технику сејања одлучили свака од њих имаће своје предности и мане зависно од карактеристик врта у коме расту. Белешке које водите о том процесу увелико ће вам помоћи у налажењу најбољег приступа.Текст преузет са https://www.urbanavrtlarka.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca