Zdrava Srbija Instagram

Улога звезда и природних ритмова у узгоју биљака


Повртарство, 07.03.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Због тога што наука до данас није дала одговор на низ непознаница о животу у ширем смислу речи биодинамичари следе разумљиве претпоставке Штаинера који је описао "космичке формирајуће силе у игри и на делу" у тлу и станицама живих организама, силе које су могле покренуту елементе на чудесна понашања у "трагању" и "узајамном спајању и отпуштању" како при келатирању у тлу, тако и ензимским процесима (хемопротеини у крви и зелени хлорофил у листу). Биодинамичари следе Штаинерово учење о пољопривреди те сматрају да постоје чудесне космичке силе које делују према сценарију неког невидљивог режисера.


Штаинерова поставка о овим утицајима космоса је једноставна. Наша планета Земља и све на њој интегрални је део како Сунчевог система, тако и Космоса. На сваки лист биљке на Земљи утиче та целина.


Научници тврде да у свих 24 сата – Сунце, Месец, планете Сунчевог система и оне удаљене групе звезда имају јак утицај на ницање и развој биљака на Земљи. Свако од споменутих тела има различит утицај на ницање и развој биљака. Та различитост квалитета сила које пристижу на Земљу последица је међусобног положаја планета (консталација) као и положаја појединих планета према зодијаку. Дакле , због кретања космичких тела по одређеним путањама, силе које пристижу из Космоса биће различите у различито време. Овде се подразумева међусобни положај планета Сунчевог система (Јупитер, Марс, Венера…) и истовремено њихов положај појединачно према Зодијаку (ован, бик, близанац…).


Небеска тела различито долазе под утицај 12 зодијачких подручја а и дужина њиховог утицаја на поједине планете је временски различита. Тако на пр. Сунце током једне године приближно је 30 дана испред једне групе сазвежђа а Месец у свом циклусу кретања са Земљом борави око 3 дана испред једног сазвежђа. Тако је и дужина трајања проласка испред појединих група сазвежђа код сваке од планета Сунчевог система различита. Због овога кретања небеских тела свемирске силе које пристижу на Земљу су различите у различито време. Ове свемирске силе које пристижу из космоса на Земљу манифестују се као некакав невидљив али ефикасан ВЕО око Земље у виду 4 класична елемента: ЗЕМЉА, ВОДА, ВАЗДУХ И ТОПЛОТА.Сваки од ових елемената има своју снагу на Земљи и "влада" у просеку 2-4 дана. Сваки од ових елемената делује на различите делове биљке – на снажнији развој једног од њена 4 основна органа: корен, лист, цвет и плод.

ЕЛЕМЕНТ ЗЕМЉА – делује на корен биљке
ЕЛЕМЕНТ ВОДА - делује на лист биљке
ЕЛЕМЕНТ ВАЗДУХ – делује на цвет биљке
ЕЛЕМЕНТ ТОПЛОТА – делује на плод и семе биљке

Наведени класични елементи су у ствари резултанте свеукупних утицаја космоса у одређено време на Земљи.


Космичке силе су највише усмерене према Земљи преко Месеца. Месец као најближе небеско тело Земљи има посебан значај у прослеђивању космичких утицаја на Земљу. Због елиптичне путање Месеца око Земље он је повремено ближе или даље од Земље а то све утиче на различито прослеђивање космичких сила и њиховог интензитета.


УЗЛАЗНА и СИЛАЗНА линија Месеца успоставља одређени ритам који има различит утицај на биљке. Када се Месец налази у узлазној линији, он животне снаге и сокове биљака снажније подиже према врху биљке и испуњава надземни део биљке животном снагом. У силазној линији Месеца, месец животне снаге и сокове биљака тера према корену. Ову појаву у нашој пракси користимо за квалитетније обављање низа радова у узгоју биљака. Тако на пр. у силазној путањи месеца је погодније време за садњу, сејање, пресађивање јер се тада корен биљке боље развија, повољно је за орезивање јер су тада најмањи губици енергије и сокова у одрезаним и одбаченим гранама. При крају те силазне путање кад је Месец најниже на хоризонту – најповољније је време ђубрења тла.


Садити семенке можемо и у узлазној линији али пресађивање расада свих врста обавезно требамо чинити у силазној линији. Добро је да и израду компостне хрпе вршимо у силазној линији Месеца.


Месец у узлазној линији, животне снаге биљака и сокове у њима тера према врху биљке и испуњава њихове надземне делове. То је повољно време за прикупљање калем гранчица разних племки, узимање гранчица за развијање вегетативних коренчића (рибизли, јошта…). Узлазна линија Месеца у доба вегетације повољна је за калемљење или окулирање воћака. Најбоље је ако се у то време обавља берба јер је тада у плодовима највећа количина животних снага. Тада су плодови које узимамо за храну најквалитетнији.


Ако ливаду косимо за исхрану животиња у узлазној линији Месеца до подне и у дане цвета имаћемо здраву траву а сено ће бити мирисно и добро ће се осушити и очувати. Ако косимо у дане плода имаћемо траву и сено богатије са беланчевинама и са нешто мање силицијума. Кошење траве у дане листа није повољно јер ће покошену траву напасти гљивице и плесни.РИТАМ- УДИСАЈ И ИЗДИСАЈ ЗЕМЉЕ

У време издисаја Земље енергетске снаге у биљци се дижу у надземне делове биљке. То се догађа сваког дана у времену од 3 сата па до 12 сати. Удисај Земље траје од 15 сати до 24 сата када се енергетске снаге спуштају у подземне делове биљке. Због ових енергетских вредности боље је да скупљамо и беремо оне делове биљке у којима су тога часа те енергије – брање плодовитих биљака и свих надземних делова поврћа вршићемо у јутарњим сатима па све до 12 сати. После подне вадимо коренасте биљке и гомоље. Због Земљаних ритмова удисаја и издисаја боља је садња и пресађивање биљака у поподневним сатима. Ово је нарочито важно за пресађивање, јер се корен биљке далеко лакше усидрује у тло.


Поштовањем ових космичких и земљаних ритмова у раду ми помажемо биљкама а оне нама вишеструко враћају плодовима пуним енергије. Осетљивост биљака на космичке и земљане ритмове везана је и за начин исхране биљака. Узгајане у тлу са хумусом и микроорганизмима где се храна ствара келатним процесима, изванредно добро реагују на импулсе ових ритмова, а биљке које расту на тлу шубреним са вештачим минералним ђубривима су као дрогиране и нису довољно осетљиве на ове утицаје Космоса.


Bookmark and Share

Mala Pijaca