Zdrava Srbija Instagram

TОМАТИЛО


Повртарство, 26.03.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Томатило потиче из Мексика и Гватемале, а у Латинској Америци је и данас једна од основних повртница и неизоставни састојак многих мексичких јела. Код нас је још увек мање позната биљка, премда успева и у нашем поднебљу и узгаја се на исти начин као и парадајз.

Тражи топао, сунчан до полусеновит положај, заштићен од јаког ветра. Земљиште треба да је плодно, дубоко и растресито, влажно и добро пропусно. Размножава се семеном у марту или почетком априла. Могу се купити и готове саднице.

Семе посејати у сандучиће, прекрити 1 cm дебелим слојем земље и добро залити. Покрити пластичним или стакленим поклопцем како би се убрзало клијање. Када клијанци развију прве праве листове, слабије биљчице уклонити, а јаче пресадити у засебне посудице. Држати на светлом и умерено топлом месту, најбоље на прозорској дасци, како се саднице не би превише издужиле. Младе биљке пресадити на отворено у мају, када прође опасност од касних мразева и земља се загреје. Посадити на размак од 80 cm. Биљка није самооплодна па за опрашивање и заметање плодова треба посадити барем две биљке. Цвета током целог лета.


Томатило може расти и без потпорног штапа јер углавном нарасте до 60-70 cm. Међутим, потпорањ је ипак потребан због бујног раста у ширину односно привезивања разгранате стабљике. За разлику од парадајза, заперке томатилу не уклањати јер се на њима развијају цветови и плодови. Биљку редовно заливати, нарочито лети. Земља мора стално бити влажна, али не мокра јер у мокром тлу долази до трулежи цвета и пуцања плодова. Сваких 10-15 дана дохранити течним ђубривом за парадајз.

Препоручује се тло око биљака покрити пластичном фолијом или сламом да плодови који су јако ниско не дођу у додир са тлом. Томатилло је отпорна биљка коју ретко нападају болести и штеточине.



Берба почиње у августу и траје до касне јесени. Плодове брати када дозре и постану сјајножуте, жутозелене, црвене или љубичасте боје, зависно од сорте, а мехураста чашка се распукне и постане папирната. Једна биљка може дати и преко 100 плодова.

Томатило се не може дуго чувати. Умотани у новински папир, плодови се могу чувати на хладном месту или у фрижидеру до 2 недеље. Томатило се може замрзнути, али пре замрзавања га треба огулити и прокувати 5 минута у кипућој води.


Bookmark and Share

Mala Pijaca