Zdrava Srbija Instagram

TOMATILO


Povrtarstvo, 26.03.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareTomatilo potiče iz Meksika i Gvatemale, a u Latinskoj Americi je i danas jedna od osnovnih povrtnica i neizostavni sastojak mnogih meksičkih jela. Kod nas je još uvek manje poznata biljka, premda uspeva i u našem podneblju i uzgaja se na isti način kao i paradajz.

Traži topao, sunčan do polusenovit položaj, zaštićen od jakog vetra. Zemljište treba da je plodno, duboko i rastresito, vlažno i dobro propusno. Razmnožava se semenom u martu ili početkom aprila. Mogu se kupiti i gotove sadnice.

Seme posejati u sandučiće, prekriti 1 cm debelim slojem zemlje i dobro zaliti. Pokriti plastičnim ili staklenim poklopcem kako bi se ubrzalo klijanje. Kada klijanci razviju prve prave listove, slabije biljčice ukloniti, a jače presaditi u zasebne posudice. Držati na svetlom i umereno toplom mestu, najbolje na prozorskoj dasci, kako se sadnice ne bi previše izdužile. Mlade biljke presaditi na otvoreno u maju, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva i zemlja se zagreje. Posaditi na razmak od 80 cm. Biljka nije samooplodna pa za oprašivanje i zametanje plodova treba posaditi barem dve biljke. Cveta tokom celog leta.


Tomatilo može rasti i bez potpornog štapa jer uglavnom naraste do 60-70 cm. Međutim, potporanj je ipak potreban zbog bujnog rasta u širinu odnosno privezivanja razgranate stabljike. Za razliku od paradajza, zaperke tomatilu ne uklanjati jer se na njima razvijaju cvetovi i plodovi. Biljku redovno zalivati, naročito leti. Zemlja mora stalno biti vlažna, ali ne mokra jer u mokrom tlu dolazi do truleži cveta i pucanja plodova. Svakih 10-15 dana dohraniti tečnim đubrivom za paradajz.

Preporučuje se tlo oko biljaka pokriti plastičnom folijom ili slamom da plodovi koji su jako nisko ne dođu u dodir sa tlom. Tomatillo je otporna biljka koju retko napadaju bolesti i štetočine.Berba počinje u avgustu i traje do kasne jeseni. Plodove brati kada dozre i postanu sjajnožute, žutozelene, crvene ili ljubičaste boje, zavisno od sorte, a mehurasta čaška se raspukne i postane papirnata. Jedna biljka može dati i preko 100 plodova.

Tomatilo se ne može dugo čuvati. Umotani u novinski papir, plodovi se mogu čuvati na hladnom mestu ili u frižideru do 2 nedelje. Tomatilo se može zamrznuti, ali pre zamrzavanja ga treba oguliti i prokuvati 5 minuta u kipućoj vodi.Bookmark and Share

Mala Pijaca