Zdrava Srbija Instagram

Заштита поврћа од болести у органској производњи


Повртарство, 02.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Болести поврћа представљају најозбиљнији проблем у органској производњи. Честе су болести приземних делова стабла и кореновог врата, зато пре сетве обавезно обављамо дезинфекцију семена екстратом коприве и редовно проветравамо ако се поврће гаји у заштићеном простору. Све заражене биљке на парцелама или у заштићеном простору чупамо а земљиште треба посути пепелом од дрвета, препаратима од бакра или бактеријским препаратом Bacillus Subtillis. Одличне резултате добијамо применом биолошког фунгицида Бони Протект форте који се користи за сузбијање плеснивости плодова (Botritis spp.)

За сузбијање пламењаче, пепелнице, антракнозе и лисне пегавости постоје у продаји биопестициди и фитоекопрепарати, 5% раствори сумпора, као и екстрати белог и црног лука, раставића, маслачка и бордовска чорба.

Препарат на бази бакра у народу познат као Бордовска чорба добија се:На 100 l воде 1% бордовска чорбе потребно је: 1 kg бакар-сулфата (плавог камена), 0,4 kg негашеног креча или 1,2 kg гашеног креча или 1 kg хидратисаног креча.

Од 100 l воде из бурета извадимо 20 l воде. у првих 10 l гасимо 0,4 негашеног креча а у других 10 l растапамо плави камен. Када креч размутимо процедимо га кроз газу или ретко платно и сипамо у велико буре. Плави камен се увек спорије растапа и он се увек додаје у претходно справљено кречно млеко уз постепено мешање. Овако припремљена бордовска чорба спремна је за употребу.Драган Мијушковић


Bookmark and Share

Mala Pijaca