Zdrava Srbija Instagram

Zaštita povrća od bolesti u organskoj proizvodnji


Povrtarstvo, 02.04.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareBolesti povrća predstavljaju najozbiljniji problem u organskoj proizvodnji. Česte su bolesti prizemnih delova stabla i korenovog vrata, zato pre setve obavezno obavljamo dezinfekciju semena ekstratom koprive i redovno provetravamo ako se povrće gaji u zaštićenom prostoru. Sve zaražene biljke na parcelama ili u zaštićenom prostoru čupamo a zemljište treba posuti pepelom od drveta, preparatima od bakra ili bakterijskim preparatom Bacillus Subtillis. Odlične rezultate dobijamo primenom biološkog fungicida Boni Protekt forte koji se koristi za suzbijanje plesnivosti plodova (Botritis spp.)

Za suzbijanje plamenjače, pepelnice, antraknoze i lisne pegavosti postoje u prodaji biopesticidi i fitoekopreparati, 5% rastvori sumpora, kao i ekstrati belog i crnog luka, rastavića, maslačka i bordovska čorba.

Preparat na bazi bakra u narodu poznat kao Bordovska čorba dobija se:Na 100 l vode 1% bordovska čorbe potrebno je: 1 kg bakar-sulfata (plavog kamena), 0,4 kg negašenog kreča ili 1,2 kg gašenog kreča ili 1 kg hidratisanog kreča.

Od 100 l vode iz bureta izvadimo 20 l vode. u prvih 10 l gasimo 0,4 negašenog kreča a u drugih 10 l rastapamo plavi kamen. Kada kreč razmutimo procedimo ga kroz gazu ili retko platno i sipamo u veliko bure. Plavi kamen se uvek sporije rastapa i on se uvek dodaje u prethodno spravljeno krečno mleko uz postepeno mešanje. Ovako pripremljena bordovska čorba spremna je za upotrebu.Dragan MijuškovićBookmark and Share

Mala Pijaca