Zdrava Srbija Instagram

СЕТВА РОТКВИЦЕ


Повртарство, 13.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Код сетве појединог поврћа добро је знати како га узгојити и кад ће бити прва берба. Ротквица је поврће које није тако захтевно, а прва берба долази јако брзо, за тридесет дана. Биљка подноси умерено топлу и влажну климу. Јако је отпорна на хладноћу и температуру до -6 °C.

Најбоље време за узгој ротквица је март, април и септембар. Захтеви су тада задовољавајући, температура од 16°C и висока влажност ваздуха. Код ротквице је јако кратка вегетација и ако су услови повољни, за бербу доспева након 30 дана. Због кратке вегетације, можемо имати чак четири бербе ако се сетва обавља сваких 10 дана. Ротквица не подноси ђубрење стајским ђубривом, зато их сејте тамо где сте имали парадајз, краставце и тиквице. На истој површини можете их сејати након три године.Ротквица се сеје на добро уситњено тло, у редове размака од 14 cm, на дубину од 1 cm, с размаком између семена 5 cm. Ако су услови повољни, семе ће никнути за пет дана након сетве. Желите ли добити квалитетан хипокотил, у току вегетације ротквице морате најмање три пута наводњавати. Берба мора бити правовремена, а бере се пре саме употребе јер брзо вене.

Постоје два проблема код сетве на које морате припазити. Ако ротквицу сејете јако рано, дуготрајно деловање и ниске температуре изазивају прорастање пре стварања задебљалог дела стабљике између корена и котиледонских листова који се користи за исхрану. Исто се може догодити и ако је сејете у касној пролећној сетви, кад је дан дужи од 12 сати, уз смањеност влажности ваздуха и тла и повишене температуре. Ротквица тада ствара цветне стапке, а тиме се поремети грађа хипокотила који постаје мекан, сув и другачијег укуса.Даница Матјашић


Bookmark and Share

Mala Pijaca