Zdrava Srbija Instagram

SETVA ROTKVICE


Povrtarstvo, 13.04.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareKod setve pojedinog povrća dobro je znati kako ga uzgojiti i kad će biti prva berba. Rotkvica je povrće koje nije tako zahtevno, a prva berba dolazi jako brzo, za trideset dana. Biljka podnosi umereno toplu i vlažnu klimu. Jako je otporna na hladnoću i temperaturu do -6 °C.

Najbolje vreme za uzgoj rotkvica je mart, april i septembar. Zahtevi su tada zadovoljavajući, temperatura od 16°C i visoka vlažnost vazduha. Kod rotkvice je jako kratka vegetacija i ako su uslovi povoljni, za berbu dospeva nakon 30 dana. Zbog kratke vegetacije, možemo imati čak četiri berbe ako se setva obavlja svakih 10 dana. Rotkvica ne podnosi đubrenje stajskim đubrivom, zato ih sejte tamo gde ste imali paradajz, krastavce i tikvice. Na istoj površini možete ih sejati nakon tri godine.Rotkvica se seje na dobro usitnjeno tlo, u redove razmaka od 14 cm, na dubinu od 1 cm, s razmakom između semena 5 cm. Ako su uslovi povoljni, seme će niknuti za pet dana nakon setve. Želite li dobiti kvalitetan hipokotil, u toku vegetacije rotkvice morate najmanje tri puta navodnjavati. Berba mora biti pravovremena, a bere se pre same upotrebe jer brzo vene.

Postoje dva problema kod setve na koje morate pripaziti. Ako rotkvicu sejete jako rano, dugotrajno delovanje i niske temperature izazivaju prorastanje pre stvaranja zadebljalog dela stabljike između korena i kotiledonskih listova koji se koristi za ishranu. Isto se može dogoditi i ako je sejete u kasnoj prolećnoj setvi, kad je dan duži od 12 sati, uz smanjenost vlažnosti vazduha i tla i povišene temperature. Rotkvica tada stvara cvetne stapke, a time se poremeti građa hipokotila koji postaje mekan, suv i drugačijeg ukusa.Danica MatjašićBookmark and Share

Mala Pijaca