Zdrava Srbija Instagram

Органска производња у пластеницима


Повртарство, 24.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Један од економски најисплативијих видова пољопривредне производње, је производња у пластеницима, а органска производња је у складу са природом и даје здрав производ. Најчешће се од поврћа у пластеницима гаји паприка и парадајз, салата, краставац и млади лук.

Органска производња у пластеницима одвија се без употребе пестицида. Заштита је на органској бази – животињског и биљног порекла, без присуства хемије. Сем тога земљиште за саднице мора да испуњава високе светске критеријуме, а у апсолутно чистим органским условима, морају бити произведене и саме саднице. Од самог семена па до плода мора бити заокружен циклус органске производње.

Опрема у пластеницима за органску производњу је најновије технологије, ту је дупла фолија испуњена топлим ваздухом, а зависно од степена топлоте или хладноће бочне стране се саме отварају и затварају.Улазак у пластеник се одвија преко сунђерастих прагова натопљених са средством за дезинфекцију, а сви запослени са биљкама раде искључиво у рукавицама.

Још једном да нагласимо у органској производњи у пластеницима могу се користити само природна стајска ђубрива и компост , док се хемија и остала заштитна средства не смеју користити.За органску производњу хране која је код нас још у повоју, произвођачи се сусрећу са бројим проблемима, тешко се налази семенски и садни материјал, као и дозвољена средстава за заштиту биља. Пластеника је мало због чега су органски производи на тржишту доступни углавном у време пуне сезоне.

Код нас је проблем што људи посежу за здравом храном тек када оболе. Међутим, у последње време све је више оних који траже и купују органске производе, па је и заинтересованост за органску храну у порасту. Цена органских производа зависи од места на коме их набављате. Ови производи највише се продају на велико компанијама које се баве прерадом, док се само део производа може набавити на зеленој пијаци и у малопродаји.

Пестициди и хемијске супстанце које се користе у узгоју , доводе се у везу са многим болестима. Све то је довољан разлог да органски производи морају имати предност у здравој исхрани. Развој органске производње у пластеницима је и велика шанса за извоз органских производа.Мимица Костић-Ђорђевић


Bookmark and Share

Mala Pijaca