Zdrava Srbija Instagram

КИШНИЦА – ИЗВОР ЖИВОТА


Повртарство, 01.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Свима који се баве вртларством добро је познато да се потрошња воде у сезони повећава и до 50%. Већ сте могли приметити да вода из градског водовода и није баш најбоља за ваше биљке. Цена, тврдоћа и температура приликом заливања само су неки, ако не и највећи, аргументи зашто би воду из водовода требало заменити кишницом.

Кишница, осим што је бесплатна, она је вода идеалне температуре те благе киселости, што је идеално за већину биљака.

Скупљање кишнице врло је једноставно. Потребан вам је само резервоар и спој са олуком ваше куће и вода је ту. Резервоари било дрвени, пластични или лимени, идеални су за скупљање кишнице. Можете користити дрвену бурад, већ готове спремнике за сакупљање кишнице или можете сами импровизовати.Идеалан резервоар требао би бити затворен, јер се тиме спречава упадање лишћа, инсеката, али и утапање птица и осталих животиња. Не заборавите и на важан додатак ха резервоару – вентил, помоћу ког ће те лакше пунити канте за заливање.У случају да сте сретник и поседујете бунар или бистерну за прикупљање кишнице, с времена на време било би добро дезинфиковати прикупљену воду. Као што вам је већ познато да разно разне хемикалије не преферирам, пажњу бих у овом случају скренула ка негашеном кречу. Бунарска вода с временом услед разградње којечега у себи постаје извор разних зараза за биљке у врту, зато је добро једном до два пута годишње додати негашеног креча у размери 1,5 kg на 1m3 воде. Вода ће бити спремна за употребу три до пет дана касније.

Ако немате другог избора, па башту ипак морате заливати водом из водовода, површинском слоју земље додајте компост од лишћа, како би сте тиме повећали киселост тла.

Текст преузет са
http://vixamagazin.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca