Zdrava Srbija Instagram

ЛЕТЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ И НАШ ВРТ


Повртарство, 21.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ова тема подстакнута је вашим коментарима како је невреме од неки дан праћено градом похарало вртове, а пар дана пре тога сунце је пржило као у најбољим данима лета. Значај засењивања врта сваке сезоне постаје све већа потреба.

Обратимо пажњу на надолазеће високе, летње температуре. Поврће треба бити заштићено од температура знатно већих од 35 ° C. Већина драстично вене при температурама изнад 38 ° C, док при температурама од 40 ° C чак и трајно угиба. Код поврћа знакови топлотног стреса одликују се опадањем цвета и листа, опекотинама на листовима и плодовима у облику жутих мрља, а на крају биљка постаје бледа, танка и одумире.

Када температура порасте изнад 35 ° C више дана за редом биљке престају с растом и стварањем плодова. Иста ствар се дешава и кад температура падне испод 20 ° C.

Ако високе температуре потрају, поврће је потребно заштитити од сунца и топлоте. То се најбоље може учинити засењивање врта, чиме се аутоматски снижава температура биљака и тла. Засењивањем се температура може снизити и до 12 ° C.

Код засењивања биљака важно је користити примерену тканину за то. Најчешће се користи мрежа, која се производи у неколико густина. За вртове где се узгаја воће и поврће користи се мрежа густине до 40%. Важно је напоменути да се мрежом биљке не смеју у потпуности покрити. Потребно је оставити 1-1,5m па чак и више, како би ваздух могао несметано циркулисати. Код постављања мреже потребно је узети у обзир кретање сунца током дана, јер биљкама на рубним деловима врта потребно је обезбедити додатну заштиту. На тим деловима мрежу је потребно поставити укосо и то на отприлике 45 степени. Боја мреже најчешће је зелена, мада је можете пронаћи и у белој, црвеној, плавој или браон боји.

Осим мреже, као сенку можете користити испреплетене гране које се постављају као кров врта. Исто тако два или више редова сунцокрета, кукуруза или каквих других високих биљака може бити посађено уз биљке осетљиве на врућине.
Имајте у виду да засењивање врта не значи и престанак бриге о истом. И даље је потребно редовно заливање, плевљење и окoпавaње. Поменуто можете ублажити малчирањем.

Мрежа у врту такође ће послужити као заштита приликом невремена, поготово код града или обилнијих киша. У овом случају мрежа мора бити добро причвршћена како приликом јаких ветрова не би попуцала и тиме направила више штете него користи.

Све у свему, засењивање врта добар је начин да у само неколико дана или свега пар сати ваш труд не пропадне. Можда је, у старту, велики посао, али биљке ће вам бити и више него захвалне, а ви ћете моћи да уживају у плодовима свога рада.
Ваша Марица вртларицаТекст преузет са http://vixamagazin.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca