Zdrava Srbija Instagram

LETNjE TEMPERATURE I NAŠ VRT


Povrtarstvo, 21.05.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareOva tema podstaknuta je vašim komentarima kako je nevreme od neki dan praćeno gradom poharalo vrtove, a par dana pre toga sunce je pržilo kao u najboljim danima leta. Značaj zasenjivanja vrta svake sezone postaje sve veća potreba.

Obratimo pažnju na nadolazeće visoke, letnje temperature. Povrće treba biti zaštićeno od temperatura znatno većih od 35 ° C. Većina drastično vene pri temperaturama iznad 38 ° C, dok pri temperaturama od 40 ° C čak i trajno ugiba. Kod povrća znakovi toplotnog stresa odlikuju se opadanjem cveta i lista, opekotinama na listovima i plodovima u obliku žutih mrlja, a na kraju biljka postaje bleda, tanka i odumire.

Kada temperatura poraste iznad 35 ° C više dana za redom biljke prestaju s rastom i stvaranjem plodova. Ista stvar se dešava i kad temperatura padne ispod 20 ° C.

Ako visoke temperature potraju, povrće je potrebno zaštititi od sunca i toplote. To se najbolje može učiniti zasenjivanje vrta, čime se automatski snižava temperatura biljaka i tla. Zasenjivanjem se temperatura može sniziti i do 12 ° C.

Kod zasenjivanja biljaka važno je koristiti primerenu tkaninu za to. Najčešće se koristi mreža, koja se proizvodi u nekoliko gustina. Za vrtove gde se uzgaja voće i povrće koristi se mreža gustine do 40%. Važno je napomenuti da se mrežom biljke ne smeju u potpunosti pokriti. Potrebno je ostaviti 1-1,5m pa čak i više, kako bi vazduh mogao nesmetano cirkulisati. Kod postavljanja mreže potrebno je uzeti u obzir kretanje sunca tokom dana, jer biljkama na rubnim delovima vrta potrebno je obezbediti dodatnu zaštitu. Na tim delovima mrežu je potrebno postaviti ukoso i to na otprilike 45 stepeni. Boja mreže najčešće je zelena, mada je možete pronaći i u beloj, crvenoj, plavoj ili braon boji.

Osim mreže, kao senku možete koristiti isprepletene grane koje se postavljaju kao krov vrta. Isto tako dva ili više redova suncokreta, kukuruza ili kakvih drugih visokih biljaka može biti posađeno uz biljke osetljive na vrućine.
Imajte u vidu da zasenjivanje vrta ne znači i prestanak brige o istom. I dalje je potrebno redovno zalivanje, plevljenje i okopavanje. Pomenuto možete ublažiti malčiranjem.

Mreža u vrtu takođe će poslužiti kao zaštita prilikom nevremena, pogotovo kod grada ili obilnijih kiša. U ovom slučaju mreža mora biti dobro pričvršćena kako prilikom jakih vetrova ne bi popucala i time napravila više štete nego koristi.

Sve u svemu, zasenjivanje vrta dobar je način da u samo nekoliko dana ili svega par sati vaš trud ne propadne. Možda je, u startu, veliki posao, ali biljke će vam biti i više nego zahvalne, a vi ćete moći da uživaju u plodovima svoga rada.
Vaša Marica vrtlaricaTekst preuzet sa http://vixamagazin.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca