Zdrava Srbija Instagram

Време је за патлиџан


Повртарство, 31.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Док се на југу патлиџан садио углавном крајем априла у континенталним и севернијим деловим је тек сада дошао ред и на њега. Но, не брините, већ у јулу би сте могли да уживају у првим плодовима ове тропске биљке из Индије која је у Европу дошла у 14. веку .

Његова популарност, нарочито плавог патлиџана, је највећа у медитеранским земљама, будући да ово поврће воли сунце, па је неизоставна намирница на тањиру. Оно што је битно знати јесте и да патлиџан има малу калоријску вредност - само 20 kcal на 100 g плода .

Патлиџани ће успети, осим у врту и у стакленику и на вашем балкону, у саксији или дрвеном сандуку. Но, на шта морате припазити да бисте добили здраве, велике и укусне плодове?


- Најважнији услови за узгој су - сунце и топлота , а затим заливање односно довољно влаге и по томе је врло сличан паприци.

- Узгајате га из пикираног расада и то након што престану мразеви.
- Засадите пресаднице у редове размака 70 cm , с тим да у реду једна од друге буду удаљене око 40 cm.

- Било би најбоље да сте у јамице ставили и стајско ђубриво као први слој, а касније можете додавати минерално ђубриво.

- Након што их засадите у јамице и затрпате земљом, залијте их с најмање 1 l воде .

- Немојте журити са првим окопавањем - урадите то тек три до четири недеље након садње и немојте га садити стално на истом месту јер ће дати слабији род.

- Садите га на земљи на којој су преткултурe биле ротква, салата или млади лук, а избегавајте места где сте узгајали парадајз или кромпир.

- Током узгоја било би добро орезивати и прикраћивати врхове листова биљке. Врхове кратите када патлиџан развије 5-6 плодова. Гране које не доносе цвет одстраните.
Ива Ћурић


Текст преузет са http://domivrt.vecernji.hr/


Bookmark and Share

Mala Pijaca