Zdrava Srbija Instagram

Vreme je za patlidžan


Povrtarstvo, 31.05.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareDok se na jugu patlidžan sadio uglavnom krajem aprila u kontinentalnim i severnijim delovim je tek sada došao red i na njega. No, ne brinite, već u julu bi ste mogli da uživaju u prvim plodovima ove tropske biljke iz Indije koja je u Evropu došla u 14. veku .

Njegova popularnost, naročito plavog patlidžana, je najveća u mediteranskim zemljama, budući da ovo povrće voli sunce, pa je neizostavna namirnica na tanjiru. Ono što je bitno znati jeste i da patlidžan ima malu kalorijsku vrednost - samo 20 kcal na 100 g ploda .

Patlidžani će uspeti, osim u vrtu i u stakleniku i na vašem balkonu, u saksiji ili drvenom sanduku. No, na šta morate pripaziti da biste dobili zdrave, velike i ukusne plodove?


- Najvažniji uslovi za uzgoj su - sunce i toplota , a zatim zalivanje odnosno dovoljno vlage i po tome je vrlo sličan paprici.

- Uzgajate ga iz pikiranog rasada i to nakon što prestanu mrazevi.
- Zasadite presadnice u redove razmaka 70 cm , s tim da u redu jedna od druge budu udaljene oko 40 cm.

- Bilo bi najbolje da ste u jamice stavili i stajsko đubrivo kao prvi sloj, a kasnije možete dodavati mineralno đubrivo.

- Nakon što ih zasadite u jamice i zatrpate zemljom, zalijte ih s najmanje 1 l vode .

- Nemojte žuriti sa prvim okopavanjem - uradite to tek tri do četiri nedelje nakon sadnje i nemojte ga saditi stalno na istom mestu jer će dati slabiji rod.

- Sadite ga na zemlji na kojoj su pretkulture bile rotkva, salata ili mladi luk, a izbegavajte mesta gde ste uzgajali paradajz ili krompir.

- Tokom uzgoja bilo bi dobro orezivati i prikraćivati vrhove listova biljke. Vrhove kratite kada patlidžan razvije 5-6 plodova. Grane koje ne donose cvet odstranite.
Iva Ćurić


Tekst preuzet sa http://domivrt.vecernji.hr/Bookmark and Share

Mala Pijaca