Zdrava Srbija Instagram

Будите у тренду: постаните урбани баштован


Повртарство, 31.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Без обзира на то да ли имате тек комадић земље у свом врту или мало додатног места на балкону или тераси, ако се спремате за прве кораке у урбаном вртларењу, пролеће је право време за то.

Осим што је овај вид узгоја воћа, поврћа и зачинског биља постаје све већи тренд , постоје и многи објективни разлози зашто се тог посла ваља прихватити. Наиме, шта год засадите, биће при руци када затреба и свеже јер је тох тренутка убрано. Када садимо за себе, поврће не третирамо никаквим хемијским средствима, дакле једемо здраво, а може се уштедети и одређена количина новца коју иначе остављамо на пијацама или у супермаркетима. Вртларење је и одличан начин психичког опуштања, права мала анти-стрес терапија, али физичка рекреација.

Пре него се као почетник упустите у урбано вртларење, ваља знати неке основне поставке и правила како би посао прошао успешно. За балконско вртларење првенствено ћете требати техничку опрему а то су, осим посуда, и следећи алати: ручне лопатице и грабуље, "шприц" кантица за заливање , те неколико дрвених потпора, на пример, за јагоде и мини парадајз. Треба знати да у сандуцима и саксијама можете засадити баш све , од зачинског биља и коренастог поврћа до парадајза, паприка, јагода, салата, различитог лиснатог поврћа ...

Садите ли у њима, свакако користите квалитетну земљу која се може купити у вртним центрима. Може се користити и комбинација супстрата и пиљевине . Начелно, свака врста тражи своју врсту земљу, али у почетку вртларења то ипак није пресудна ствар. Важније је у посуди у којој се сади направити дренажу те имати на уму да се земља у посудама брже суши од земље у класичном врту па је и заливање чешће, посебно за јако врућих, спарних летњих дана. Најбоље је биљку заливати уз сам корен . Једна је од најважнијих ствари засађено поврће заштитити од ветра.

- Садимо ли и у великим и у малим вртовима, морамо поштовати агроклиматске услове, одабрати супстрат и генетски потенцијал (саднице или семе). Јако је важно пазити да се млада биљка не прехлади, што је чест случај. Прехлађена биљка не даје добар принос. Посебно су осетљиви парадајз и паприка. Ако желите прихрањивати поврће, користите искључиво природно, органско ђубриво.
Поврће засађено на балкону мање је изложено различитим болестима, штеточинама и пужевима. Може се узгајати из семена или из расада. Купујете ли пресаднице, бирајте оне које изгледају свеже и добро разгранатих коренчића. Добро је напоменути да биљке при садњи и сетви треба "упарити". Ако више различитог поврћа садите у истој посуди, знајте да, на пример, краставци воле обилато заливање, а лук, ако је у превлажној земљи, може да иструли или буде мање отпоран. И карфиол воли воду, али и пуно сунца. Ако је у превлажној земљи, добија непријатан мирис.

Паприке и парадајза одлично се слажу и воле сунце, а келераба је друштвена биљка па је посадите уз першун и шаргарепу. Ево и неколико трикова: парадајз, тиквице и пасуљ садите уз балконску ограду уз коју ћете моћи да их причврстити. Кромпир који вам је у остави проклијао или се смежурао послужиће као одличан садни материјал. Поврће попут краставаца, тиквица, пасуља или грашка треба брати редовно јер се тако биљка подстиче на стварање нових плодова.

У свом врту можете засадити и воће, а најједноставније за узгој су јагоде. Шта год засадили, знајте да је ипак потребно искуства да би сте осетили којој врсти треба колико сунца, воде, прихране и пажње. Свакако, не одустајте ако први род не буде савршен. Кад је у питању врт, исплати се бити стрпљив!НЕКОЛИКО ДРАГОЦЕНИХ ПРАВИЛА:

- Пазите на плодоред

- Хранива из тла троше се једнострано и неправилно ако на истој гредици стално садимо исто поврће

- Направите план и придржавајте га се

- Информишите се која биљка воли бити у друштву, а која леју или посуду жели само за себе поврће и воће за своје потребе можете узгојити и на најмањем балкону. Важна је само добра организацијаПЕТ биљака које успијевају СВИМА:

- Зелена салата
Расте од пролећа до јесени. Препоручљиво ју је сејати сваких 10 дана како би сте увек имали свежу главицу

- Парадајз
Расад се саде тек кад више нема мраза, а ноћна се температура не спушта испод 10 степени

- Зачинско биље
Може успевати и на прозорској дасци, а већина биљака воли пуно сунца

- Шаргарепа
Шаргарепу садимо крајем марта и почетком априла, а прве плодове можемо брати већ у јуну

- Спанаћ
Најбрже расте на температури од 18 до 20 ° C. Ниске температуре док расте утичу на квалитет лишћаМирела Крухак

Текст преузет са http://domivrt.vecernji.hr/


Bookmark and Share

Mala Pijaca