Zdrava Srbija Instagram

Берба и чување поврћа


Повртарство, 16.07.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Добра пољопривредна пракса у повртарству обухвата поступке бербе и квалитетног чувања производа до њихове крајње реализације. Међу најважније поступке спадају:

-Берба се обавља у јутарњим или вечерњим часовима када су плодови суви,

-Хигијена бербе мора бити на високом нивоу, гајбице и амбалажа морају бити чисте и приликом бербе не смеју доћи у додир са земљом,

-Плодове приликом бербе треба сачувати од механичких повреда, а плодове повређене и оболеле одстранити пре бербе и не мешати са здравим.


Беру се плодови приспели за бербу, односно технолошки зрело поврће. Одређивање тренутка технолошке зрелости, тј. тренутка бербе, зависи од тога какве захтеве постављамо на неку врсту обзиром на конзумацију, такође треба познавати дужину трајања технолошке зрелости.

Како би задржали квалитет поврћа од произвођача до купца, потребно је створити одређене температурне услове за те производе. Правилно управљање температуром поврћа почиње са брзим уклањањем топлине, због тога што температура подручја у којем је убрано поврће износи често и преко 30° C. Брзо уклањање топлине је најважнији фактор у заустављању кварења производа, јер када се температура смањи смањи се и дисање производа.
Време од бербее до расхлађивања поврћа треба да буде што краће.

Паприку након бербе треба охладити што пре ради смањења губитка воде. Најбоље је паприку складиштити на температури око 7,5°C, чиме се осигурава максимални рок трајања од 3 до 5 недеља.На већим температурама губе воду, а прехлађени плодови добијају удубљене пеге, омекшавају и труле.

Парадајз се бере у пуној биолошкој и физиолошкој зрелости. Зрели плодови се чувају 3-4 недеље на температури 15-20°C, при РВВ 85%.

Краставац садржи велику количину воде, осетљив је на ударе и брзо вене ако се не одржава у атмосфери са ниском РВ. Оптимална температура складиштења је од 10 до 12°C, а релативна влажност 95%.

У коморама мора бити висока релативна влажност ваздуха, најчешће 90-95%, јер у супротном би дошло до јаче транспирације и плодови би постали смежурани и без тржишне вредности. У комору могу ући само плодови без оштећења.

Мира Миљковић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca