Zdrava Srbija Instagram

Корисни инсекти


Повртарство, 25.08.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


На гајеним биљкама настањује се и развија велики број инсеката које сматрамо штетним, јер својом исхраном утичу на развој биљака и принос. Поред тога многи су и преносиоци вируса који могу изазвати врло деструктивне промене на гајеним биљкама. Ове штеточине имају своје природне непријатеље који се њима хране и тиме утичу на њихову бројност. Они моги бити предатори или паразити штетних инсеката. Предатори одмах убијају своју жртву и њом се хране.

Значајни предатори штетних инсеката су бубамаре (Coccinellidae). Имају тело полуокруглог облика, са покриоцима црвене, наранџасте или жуте боје, и различит број црних тачака на њима, што је карактеристика врсте. Постоје и бубамаре црне боје са црвеним тачкама или без њих. Други пар крила је опнаст. Ларве су издуженог облика са чекињама на леђној страни и јако су прождрљиве. Ларве и имага бубамара се хране биљним вашима, грињама или штитастим вашима. Женке полажу јаја на наличје листа, у групама у близини колонија ваши. Стетхорус пунцтиллум је предатор гриња, а Адалиа бипунцтата лисних ваши.

Стенице рода Orius су полифагни организми, а њихово присуство указује на присутност гриња и трипса, које су им доминантна храна. Предаторске стенице, рода Orius, налазе примену за сузбијање трипса у заштићеном простору. Хране се и лисним вашима, белом лептирастом ваши, грињама. За сузбијање беле лептирасте ваши, мољца парадајза, лисних ваши, у заштићеном простору, користе се стенице рода Macrolophus.
Предатор црвеног паука и других гриња је и гриња Phytoseiulus persimilis. Amblyseius cucumeris се храни јајима и ларвама штетних ситних инсеката и гриња, мада су јој омиљена храна ларве трипса. У недостатку ових штетечина храни се и поленом.

Ларве златоока ( Chrysopa perla, Ch. carnea ) су добро покретљиви предатори лисних и штитастих ваши, крушкине буве, гриња. Одрасле златооке се хране поленом и нектаром. То си инсекти нежног тела, зелене боје са мрежастим крилима.

Лисне ваши, скакавци и стенице храна су за богомољку (Mantis religiosa), док се ухолажа храни грињама, лисним вашима, крвавим вашима, јајима лептира.
Бојана Карапанџић, дипл. инг. пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca