Zdrava Srbija Instagram

Бубамаре - предатори штетних организама


Повртарство, 07.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Бубамаре припадају фамилији Coccinellidae и обухватају преко 5000 врста. Већином су карниворне, а у мањем броју фитофагне и микофагне. Оне су полулоптасте или овалног тела, јарких боја, црвене, жуте, смеђе, са различитим бројем тачкица на покриоцима или вратном штиту. Глава је мала и делимично скривена испод вратног штита. Вратни штит је добро изражен и најчешће другачије обојен него покриоца.

Ларве бубамара су издуженог тела тела жућкастих боја са разгранатим бодљама по телу или је тело покривено воштаном превлаком. Бубамаре и њихове ларве живе на лишћу, цветовима, плодовима и другим биљним деловима. Женка најчешће полаже јаја на наличју листа у групи, близу колонија лисних ваши.

Значај карниворних бубамара у биолошкој борби , је у томе што су и одрасли инсекти и ларве веома прождрљиве и хране се лисним вашима, штитастим вашима и грињама. Ларва Adalia bipunctata у току свог развоја може да поједе око 500 лисних вашију, а ларва Adalia bipunctata преко 3000 штитастих вашију.




Развојем пољопривреде и неконтролисаном употребом пестицида значајно је смањена и популација ових корисних предатора. Како је потреба за здравом храном без употребе органских пестицида у задње време повећана, потребно је посветити пажњу на повећање популације ових корисних инсеката на парцелама где се одвија органска производња. Једна од мера је и очување њиховог станишта избегавањем уништавања њихових јаја и ларви, зими им оставити лишће, камење, коре дрвећа као склониште приликом презимљавања и не узнемиравати током зиме јер презимљавају у великим скупинама.




Синиша Недељковић


Bookmark and Share

Mala Pijaca