Zdrava Srbija Instagram

Баштенска љубав


Повртарство, 02.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ко би рекао да сунцокрети, иако дивно изгледају, ипак не иду уз друге биљке јер њихов корен емитује токсине због којих друге биљке не напредују у њиховој близини? И које то биљке љубоморно узимају све хранљиве материје за себе?

Када говоримо о биљкама које можемо садити заједно заправо мислимо на то које биљке добро функционишу заједно и које би увек требало да се саде једна уз другу. Међутим, ретко говоримо о онима које се, народски речено, међусобно не слажу. Чак иако би лепо изгледале у вашој башти, с њима ваља бити пажљив и одвојити их у удаљене крајеве баште.

Било шта из породице бобова не успева добро у комбинацији са неколико биљака: наиме, њихови највећи непријатељи у башти су влашац, бели и црни лук, као и празилук. Луковичасте биљке им, такође, не пријају. Уз све то, махунарке не ваља садити уз паприку, било да је реч о слаткој зеленој паприци или љутим папричицама. Ово важи и за невен, који иначе одбија штеточине. Заправо све биљке које одбијају штеточине, такође одбијају и пасуљ.

Јагоде и парадајз воле топло време, те усеви из хладније сезоне као што су броколи и карфиол "имају нешто против" њих, као што је то случај и са паприком и свим врстама тикви, укључујући бундеве. Држите се подаље и од комбинације парадајза са першуном, краставцима, мирођијом и шаргарепом.На крају, кратак преглед:

Пасуљ: не садите близу белог лука, празилука, лука, паприка и невена.

Грашак: не садите близу белог лука, лука, празилука и паприка.

Броколи и карфиол: не садите близу паприка, бундеве, јагода и парадајза.

Парадајз: не садите близу броколија, карфиола и краставаца.

Мирођија: не садите близу шаргарепе.


Марина Такач


Bookmark and Share

Mala Pijaca