Zdrava Srbija Instagram

Baštenska ljubav


Povrtarstvo, 02.10.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareKo bi rekao da suncokreti, iako divno izgledaju, ipak ne idu uz druge biljke jer njihov koren emituje toksine zbog kojih druge biljke ne napreduju u njihovoj blizini? I koje to biljke ljubomorno uzimaju sve hranljive materije za sebe?

Kada govorimo o biljkama koje možemo saditi zajedno zapravo mislimo na to koje biljke dobro funkcionišu zajedno i koje bi uvek trebalo da se sade jedna uz drugu. Međutim, retko govorimo o onima koje se, narodski rečeno, međusobno ne slažu. Čak iako bi lepo izgledale u vašoj bašti, s njima valja biti pažljiv i odvojiti ih u udaljene krajeve bašte.

Bilo šta iz porodice bobova ne uspeva dobro u kombinaciji sa nekoliko biljaka: naime, njihovi najveći neprijatelji u bašti su vlašac, beli i crni luk, kao i praziluk. Lukovičaste biljke im, takođe, ne prijaju. Uz sve to, mahunarke ne valja saditi uz papriku, bilo da je reč o slatkoj zelenoj paprici ili ljutim papričicama. Ovo važi i za neven, koji inače odbija štetočine. Zapravo sve biljke koje odbijaju štetočine, takođe odbijaju i pasulj.

Jagode i paradajz vole toplo vreme, te usevi iz hladnije sezone kao što su brokoli i karfiol "imaju nešto protiv" njih, kao što je to slučaj i sa paprikom i svim vrstama tikvi, uključujući bundeve. Držite se podalje i od kombinacije paradajza sa peršunom, krastavcima, mirođijom i šargarepom.Na kraju, kratak pregled:

Pasulj: ne sadite blizu belog luka, praziluka, luka, paprika i nevena.

Grašak: ne sadite blizu belog luka, luka, praziluka i paprika.

Brokoli i karfiol: ne sadite blizu paprika, bundeve, jagoda i paradajza.

Paradajz: ne sadite blizu brokolija, karfiola i krastavaca.

Mirođija: ne sadite blizu šargarepe.


Marina TakačBookmark and Share

Mala Pijaca