Zdrava Srbija Instagram

Тло је живо. Тло је живот.


Повртарство, 10.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Тло је мегаорганизам. Оно је цела констелација живота, свемир за себе. Већина нас је потпуно несвесна да управо испод наших ногу постоји читав свет који врви животом. Тло је дом за безброј врста које рециклирају органску материју у нашем екосистему. Ова бића претварају отпад у вредну подлогу потребну за нови живот.

Тло прочишћава воду. Тло нас храни. Здраво тло је извор живота. Само једна кашика биолошки активног тла садржи десетине милијарди организама од којих велик број још није ни категоризован. Под микроскопом узорак здравог тла изгледа као шпиц на Вол Стриту, а уместо деоницама тргује се храњивим материјама. Кроз историју цивилизације су просперирале или пропадале зависно од тога како су се односиле према тлу, а мало позната чињеница је да су стари Римљани орали и до 9 пута годишње!





Плодно тло је оно које је способно подржати живот. Плодно тло подржава раст биљака и индиректно производи кисеоник. Даје нам храну, лековите материје, влакна, грађевински материјал, енергију итд.




















Да би тло било способно подржати живот, оно само мора бити живо. Без живих бића тло је само прашина, огољени минерал и такво тло има врло мали капацитет за задржавање воде. Плодно тло, осим самих организама, садржи и органске материје које у разним физичким и хемијским облицима служе као храна и станиште микроорганизмима те биљкама.












У природи тло је плодно без додатка хемијских материја споља. Да би израсла шума или ливада тло не морамо орати и ђубрити, па опет живот у природи буја! Дакле, само уз помоћ Сунчеве енергије тло у природи постаје све плодније из године у годину и тај процес се зове изградња тла. У природи изградња тла функционише врло споро, поготово у поређењу са муњевитом брзином којом га разарамо. Зависно од климе потребно је сто до хиљаду година да се формира слој тла од само једног милиметра.

Широм света разни истраживачи, пољопривредници, практиканти пермакултуре, биодинамичари, научници, еколози и ентузијасти истражују не само могућности како зауставити овај деструктиван тренд, већ и како убрзати те потстаћи природни процес изградње тла. Пермакултура нам заиста нуди низ метода које нам стоје на располагању! Но, пре него што се бацимо на изградњу тла, упознајмо шта се све налази тамо доле.





Текст преузет са https://www.zmag.hr/


Bookmark and Share

Mala Pijaca