Zdrava Srbija Instagram

НЕКОЛИКО, ЗАИСТА ЧУДНИХ САВЕТА ЗА БАШТОВАНЕ


Повртарство, 18.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


1.
Како правилно посејати, на пример, шаргарепу?

Неки баштовани то раде тако да семена помешају са песком, или нечим другим а ја то радим... у желеу. Верујте ми, то је врло ефикасан начин. Скувам од скроба, редак желе, на 2 dl. овог желеа сипам једну кафену кашичицу семена шаргарепе, добро промешам и преспем у чајник. У земљи направим бразду,полијем је топлом водом а затим сипам у ту бразду желе са семеном шаргарепе из чајника. Сва семена падају одвојена једно од другог, заспемо их "божијом" замљицом. Биљке никну прекрасно, мало их треба проредити и чекати одлични род.


2.
А да ли знате, на који начин можемо добити одличан род краставаца?

Постоји чудесни старински начин. Краставци боље клијају уколико семена пре сетве држимо на ... грудима. Изгледа мистично, уколико за ту чињеницу немамо научног објашњења, али ја користим овај начин већ много година и уверила сам се да је истинито. Вече, пре сетве, узмем памучну крпу, поквасим je у топлoj води, оцедим, поређам на њу семена и завијем. Крпу са семенима упакујем у пластичну кесу па је ставим у грудњак и легнем да спавам. Чудновато, но чињеница је да семена боље клијају. Ја чак и комшијама грејем семена у свом "стакленику"


3.
Сви знамо како је мучно сејати лук, из семена не из арпаџика, зовемо га "барут" Опет се можемо послужити старинским начином наших дедова и бака. Ја измем кашику семена у уста, мало подржим и испљунем ( као када "фајтате" веш за пеглање). Сва семена попадају раздвојена на земљу, остане вам само да их неком дашчицом мало притиснета и прекријете "Божијом " земљицом.




4.
Што се тиче корова ево мог савета.

Уколико ви 18 јуна до једног сата по подне одстраните све корове из ваше баште, они више неће расти. Када сам први пут то прочитала у једној старој књижици, одмах сам се одлучила на експеримент- изабрала сам један део баште и уништила све корове до тог времена. И већ те године сам се уверила, корови су расли свуде само на експерименталном делу их није било ни једног јединог. Можемо се исчуђавати али 18 јун - је за баштоване јединствени дан у години. Од тада то радим сваке године, и у мојој башти корова нема- можете веровати а можете и проверити.



Са руског превео Јован Дробњак,






Текст преузет са http://love-dacha.ru/


Bookmark and Share

Mala Pijaca