Zdrava Srbija Instagram

NEKOLIKO, ZAISTA ČUDNIH SAVETA ZA BAŠTOVANE


Povrtarstvo, 18.11.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



1.
Kako pravilno posejati, na primer, šargarepu?

Neki baštovani to rade tako da semena pomešaju sa peskom, ili nečim drugim a ja to radim... u želeu. Verujte mi, to je vrlo efikasan način. Skuvam od skroba, redak žele, na 2 dl. ovog želea sipam jednu kafenu kašičicu semena šargarepe, dobro promešam i prespem u čajnik. U zemlji napravim brazdu,polijem je toplom vodom a zatim sipam u tu brazdu žele sa semenom šargarepe iz čajnika. Sva semena padaju odvojena jedno od drugog, zaspemo ih "božijom" zamljicom. Biljke niknu prekrasno, malo ih treba prorediti i čekati odlični rod.


2.
A da li znate, na koji način možemo dobiti odličan rod krastavaca?

Postoji čudesni starinski način. Krastavci bolje klijaju ukoliko semena pre setve držimo na ... grudima. Izgleda mistično, ukoliko za tu činjenicu nemamo naučnog objašnjenja, ali ja koristim ovaj način već mnogo godina i uverila sam se da je istinito. Veče, pre setve, uzmem pamučnu krpu, pokvasim je u toploj vodi, ocedim, poređam na nju semena i zavijem. Krpu sa semenima upakujem u plastičnu kesu pa je stavim u grudnjak i legnem da spavam. Čudnovato, no činjenica je da semena bolje klijaju. Ja čak i komšijama grejem semena u svom "stakleniku"


3.
Svi znamo kako je mučno sejati luk, iz semena ne iz arpadžika, zovemo ga "barut" Opet se možemo poslužiti starinskim načinom naših dedova i baka. Ja izmem kašiku semena u usta, malo podržim i ispljunem ( kao kada "fajtate" veš za peglanje). Sva semena popadaju razdvojena na zemlju, ostane vam samo da ih nekom daščicom malo pritisneta i prekrijete "Božijom " zemljicom.




4.
Što se tiče korova evo mog saveta.

Ukoliko vi 18 juna do jednog sata po podne odstranite sve korove iz vaše bašte, oni više neće rasti. Kada sam prvi put to pročitala u jednoj staroj knjižici, odmah sam se odlučila na eksperiment- izabrala sam jedan deo bašte i uništila sve korove do tog vremena. I već te godine sam se uverila, korovi su rasli svude samo na eksperimentalnom delu ih nije bilo ni jednog jedinog. Možemo se isčuđavati ali 18 jun - je za baštovane jedinstveni dan u godini. Od tada to radim svake godine, i u mojoj bašti korova nema- možete verovati a možete i proveriti.



Sa ruskog preveo Jovan Drobnjak,






Tekst preuzet sa http://love-dacha.ru/



Bookmark and Share

Mala Pijaca