Zdrava Srbija Instagram

Ђубриво из рога за боље приносе и активацију тла!


Повртарство, 18.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


"Циљ биодинамике је да од пољопривредног газдинства створите самоодрживи организам" Рудолф Штајнер , познати антропозоф и човек који је читав живот посветио истраживању сила природе. Тако су зачети главни принципи биодинамичког узгоја и јединственог приступа агрокултури који повезује екологију пољопривредних организама са читавим свемиром.

Основни је биодинамички препарат такозвано ђубриво из рога . Он се користи након што је у земљи одлежао од јесени до пролећа, закопан те након тога промешан у води. А зашто баш рог, и то крављи? Најкраће речено, он се користи да се повежу силе Земље и силе универзума.

У рогу има нешто што је, захваљујући својој јединственој природи погодно за враћање животног и астралног зрачења у унутрашњи живот. У том ђубриву конзервисане су све животне снаге те се у садржају крављег рога налази изузетно концентрисана, оживљујућа снага. Уз ђубриво из рога обавезно се употребљава и млевени кварц, силицијум диоксид, горски кристал, који спроводи космичку енергију и енергију светлости.Препарат 500

Снага овог препарата не може бити потпуно схваћена од биолошких и хемијских тестова. Ово није само ђубриво . То је динамички активатор . Користи се само 88 грама за један hа. То је довољно једном до два пута годишње уз зеленишно ђубрења, дубоко прорахљивање тла, како би трансформисали тло из збијеног, мртвог у добро структурирано, хумусом обогаћено и биодинамички активно тло. Употребљава се на пролеће , у априлу и мају и у јесен , у септембру и октобру, када падне доста кише и тло је влажно, а још је топло. Користи се послеподне, после 17 сати.Препарат 500 припрема се тако што се лепо обликовани, неоштећени крављи рогови пуне добро прерађеним крављим ђубривом. Рогови се испуне ђубривом тако да не остане празног простора. Напуњени рогови се закопају у за то припремљено место на хумусној ораници или ливади на одприлике 30 до 50 cm дубине. Рогови остају у земљи преко зиме све док не буду потребни за коришћење средином пролећа, одприлике око Васкрса.


Кремен из рога (препарат 501)

Користи се за јачање саме биљке, подстиче развијање горњег дела биљке, одлично повећава светлосни метаболизам и даје биљци свежину и сјај, отпорност , уколико су биљке подложне болестима. Подиже вредност хране, арому и укус. 501 је моћан и веома важан препарат у биодинамичкој методи, мора се користити врло пажљиво и пратити сва упутства како би био ефикасан и користан.

501 препарат повећава транспирацију у биљци (биљка узима више воде) што би требало да обезбеди тим биљкама наводњавање. Ако не наводњавамо, препарат 501 уноси пуно светла у биљку те биљка оде прерано у семе или се сасуши. Постоји неколико изузетака код биљака, а то су јагода, бундева и парадајз, јер код њих имамо непрестано цветање па је тешко пронаћи прави тренутак за прскање. Ако се користи у цветању, биљке могу остати без цветова, али ако се након тога обезбеди наводњавање, поново ће почети да цвета. Никако не прскати расад. Препарат 501 користити у раном периоду вегетације.

За припремање препарата 501 потребни су кремен (SiO 2) у кристализованом облику (горски кристал, кварц), у аморфном облику (ахат, флинт) или глиненац (ортоклас) те лепо обликовани крављи рог. Минерал треба да садржи више од 98% силицијума и бити у облику прашине. У пролеће се тако самлевени кремен помеша са кишницом у житку кашу те се њоме пуне крављи рогови. Након 24 сата, Кремено брашно ће се слегнути, а на површини ће остати нешто воде, коју треба одлити те рогове до врха испунити кашом. Кад се кремена маса мало осуши и постане чврста, отворе рогова треба затворити влажном земљом. Рогови остају закопани између Васкрса и Духова да би били препуштени сунчаним летњим снагама у земљи.
Мешање : Меша се тачно један сат. Вода је загрејана као и за препарат 500. Меша се као и препарат 500.
Вода : Вода се користи као у препарату 500.
Количина : Користи се 2,4 грама за 1 hа (10 000 m2), са минимумом воде од 32 литра. Прска се као маглина у ваздух која лагано пада по листовима биљака. Прска се врло рано, око изласка сунца, по надземном делу биљке. Примена 501 је најефикаснија када прскамо биљке у раном периоду вегетације.

Може се применити неколико пута током пролећа и лета, али са обавезним наводњавањем. Код винограда, воћа и плодовитог поврћа пре цветања, када су листови мали или када су већ обликовани мали плодови и завршено је цветање, те када су плодови већ развијени и пред самом зрелошћу. Прска се када нема ветра или га има јако мало.

Како би се биодинамички производи могли декларисати као такви, потребн аје Деметер сертификација , која је доказ да се сади и ради пратећи Месечев сетвени календар. Деметер Интернационал је највећа организација за сертификовање биодинамичких производа чије име потиче од имена грчке богиње жита и плодности, Деметре.


" Имање је као организам у ком су органи оранице , ливаде , воћњаци , биљке, животиње, човек. У том организму су биодинамички препарати целина, нови орган имања или врта, који са својом целовитошћу преображаја енергије, њиховим редом и повезивањем далеко престиже уобичајени појам ђубрења. Организам је на одређеним геолошким подлогама део покрајине и њеног етарског потенцијала , део је планете Земље са њеним земаљским енергијама. На њу утиче свемир с енергијама планете нашег Сунчевог система, сазвежђима зодијака и енергијама које долазе из дубина свемира иза њих. Те енергије савремена наука још не зна измерити, као што не зна измерити бол или љубав. Те енергије постоје и делују ",

Рудолф Штајнер.
Рената Драговић

Текст преузет са https://www.agroklub.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca