Zdrava Srbija Instagram

Đubrivo iz roga za bolje prinose i aktivaciju tla!


Povrtarstvo, 18.11.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share"Cilj biodinamike je da od poljoprivrednog gazdinstva stvorite samoodrživi organizam" Rudolf Štajner , poznati antropozof i čovek koji je čitav život posvetio istraživanju sila prirode. Tako su začeti glavni principi biodinamičkog uzgoja i jedinstvenog pristupa agrokulturi koji povezuje ekologiju poljoprivrednih organizama sa čitavim svemirom.

Osnovni je biodinamički preparat takozvano đubrivo iz roga . On se koristi nakon što je u zemlji odležao od jeseni do proleća, zakopan te nakon toga promešan u vodi. A zašto baš rog, i to kravlji? Najkraće rečeno, on se koristi da se povežu sile Zemlje i sile univerzuma.

U rogu ima nešto što je, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj prirodi pogodno za vraćanje životnog i astralnog zračenja u unutrašnji život. U tom đubrivu konzervisane su sve životne snage te se u sadržaju kravljeg roga nalazi izuzetno koncentrisana, oživljujuća snaga. Uz đubrivo iz roga obavezno se upotrebljava i mleveni kvarc, silicijum dioksid, gorski kristal, koji sprovodi kosmičku energiju i energiju svetlosti.Preparat 500

Snaga ovog preparata ne može biti potpuno shvaćena od bioloških i hemijskih testova. Ovo nije samo đubrivo . To je dinamički aktivator . Koristi se samo 88 grama za jedan ha. To je dovoljno jednom do dva puta godišnje uz zelenišno đubrenja, duboko prorahljivanje tla, kako bi transformisali tlo iz zbijenog, mrtvog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno tlo. Upotrebljava se na proleće , u aprilu i maju i u jesen , u septembru i oktobru, kada padne dosta kiše i tlo je vlažno, a još je toplo. Koristi se poslepodne, posle 17 sati.Preparat 500 priprema se tako što se lepo oblikovani, neoštećeni kravlji rogovi pune dobro prerađenim kravljim đubrivom. Rogovi se ispune đubrivom tako da ne ostane praznog prostora. Napunjeni rogovi se zakopaju u za to pripremljeno mesto na humusnoj oranici ili livadi na odprilike 30 do 50 cm dubine. Rogovi ostaju u zemlji preko zime sve dok ne budu potrebni za korišćenje sredinom proleća, odprilike oko Vaskrsa.


Kremen iz roga (preparat 501)

Koristi se za jačanje same biljke, podstiče razvijanje gornjeg dela biljke, odlično povećava svetlosni metabolizam i daje biljci svežinu i sjaj, otpornost , ukoliko su biljke podložne bolestima. Podiže vrednost hrane, aromu i ukus. 501 je moćan i veoma važan preparat u biodinamičkoj metodi, mora se koristiti vrlo pažljivo i pratiti sva uputstva kako bi bio efikasan i koristan.

501 preparat povećava transpiraciju u biljci (biljka uzima više vode) što bi trebalo da obezbedi tim biljkama navodnjavanje. Ako ne navodnjavamo, preparat 501 unosi puno svetla u biljku te biljka ode prerano u seme ili se sasuši. Postoji nekoliko izuzetaka kod biljaka, a to su jagoda, bundeva i paradajz, jer kod njih imamo neprestano cvetanje pa je teško pronaći pravi trenutak za prskanje. Ako se koristi u cvetanju, biljke mogu ostati bez cvetova, ali ako se nakon toga obezbedi navodnjavanje, ponovo će početi da cveta. Nikako ne prskati rasad. Preparat 501 koristiti u ranom periodu vegetacije.

Za pripremanje preparata 501 potrebni su kremen (SiO 2) u kristalizovanom obliku (gorski kristal, kvarc), u amorfnom obliku (ahat, flint) ili glinenac (ortoklas) te lepo oblikovani kravlji rog. Mineral treba da sadrži više od 98% silicijuma i biti u obliku prašine. U proleće se tako samleveni kremen pomeša sa kišnicom u žitku kašu te se njome pune kravlji rogovi. Nakon 24 sata, Kremeno brašno će se slegnuti, a na površini će ostati nešto vode, koju treba odliti te rogove do vrha ispuniti kašom. Kad se kremena masa malo osuši i postane čvrsta, otvore rogova treba zatvoriti vlažnom zemljom. Rogovi ostaju zakopani između Vaskrsa i Duhova da bi bili prepušteni sunčanim letnjim snagama u zemlji.
Mešanje : Meša se tačno jedan sat. Voda je zagrejana kao i za preparat 500. Meša se kao i preparat 500.
Voda : Voda se koristi kao u preparatu 500.
Količina : Koristi se 2,4 grama za 1 ha (10 000 m2), sa minimumom vode od 32 litra. Prska se kao maglina u vazduh koja lagano pada po listovima biljaka. Prska se vrlo rano, oko izlaska sunca, po nadzemnom delu biljke. Primena 501 je najefikasnija kada prskamo biljke u ranom periodu vegetacije.

Može se primeniti nekoliko puta tokom proleća i leta, ali sa obaveznim navodnjavanjem. Kod vinograda, voća i plodovitog povrća pre cvetanja, kada su listovi mali ili kada su već oblikovani mali plodovi i završeno je cvetanje, te kada su plodovi već razvijeni i pred samom zrelošću. Prska se kada nema vetra ili ga ima jako malo.

Kako bi se biodinamički proizvodi mogli deklarisati kao takvi, potrebn aje Demeter sertifikacija , koja je dokaz da se sadi i radi prateći Mesečev setveni kalendar. Demeter Internacional je najveća organizacija za sertifikovanje biodinamičkih proizvoda čije ime potiče od imena grčke boginje žita i plodnosti, Demetre.


" Imanje je kao organizam u kom su organi oranice , livade , voćnjaci , biljke, životinje, čovek. U tom organizmu su biodinamički preparati celina, novi organ imanja ili vrta, koji sa svojom celovitošću preobražaja energije, njihovim redom i povezivanjem daleko prestiže uobičajeni pojam đubrenja. Organizam je na određenim geološkim podlogama deo pokrajine i njenog etarskog potencijala , deo je planete Zemlje sa njenim zemaljskim energijama. Na nju utiče svemir s energijama planete našeg Sunčevog sistema, sazvežđima zodijaka i energijama koje dolaze iz dubina svemira iza njih. Te energije savremena nauka još ne zna izmeriti, kao što ne zna izmeriti bol ili ljubav. Te energije postoje i deluju ",

Rudolf Štajner.
Renata Dragović

Tekst preuzet sa http://www.agroklub.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca